Иранската АЕЦ спряна по спешност

Централата няма да работи 3-4 дни, съобщи представител на електрическа компания "Таванир"

Иранската АЕЦ спряна по спешност | StandartNews.com

Единствената атомна електроцентрала в Иран е временно спряна по спешност, съобщи държавната телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Представител на електрическа компания "Таванир" каза в дискусионно предаване, че централата в Бушер е била спряна в събота и няма да работи три до четири дни.

Той не съобщи подробности, но каза, че може да има прекъсвания на електрозахранването. Това е първият случай, когато Иран съобщава за аварийно спиране на централата в южния пристанищен град Бушер. Тя беше включена в мрежата през 2011 г. с помощта на Русия. От Иран се изисква да изпраща отработените горивни пръти от реактора обратно в Русия като мярка за неразпространение на ядрено оръжие и материали.

По-рано вчера "Таванир" публикува изявление, в което се казва, че атомната централа е в ремонт, без да се дават повече разяснения. Според компанията ремонтните дейности ще продължат до петък.

През март заместник-ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия Махмуд Джафари заяви, че централата може да спре да работи, тъй като Иран не може да осигурява части и оборудване за нея от Русия поради банкови санкции, наложени от САЩ през 2018 г.

Бушер се снабдява с уран, произведен в Русия, а не в Иран. Централата е под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН. МААЕ призна, че е запозната със съобщения за централата, но отказа коментар.

Изграждането на АЕЦ-а започва при управлението на иранския шах в средата на 70-те години на миналия век. След Ислямската революция през 1979 г. централата няколко пъти е ставала мишена при иранско-иракската война. По-късно Русия завършва строителството й.

Централата, която се намира близо до активни разломни линии и е построена така, че да издържа на силни ни трусове, периодично бива разлюлявана от земетресения. През последните дни не е имало съобщения за значителни земетресения в района. Дир.бг

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай