Има ли опасност за Украйна. Путин казва на Байдън по телефона

САЩ и съюзниците им се безпокоят от струпването на руски войски край границата с Украйна

Има ли опасност за Украйна. Путин казва на Байдън по телефона | StandartNews.com

Държавните глави на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин ще разговарят днес по телефона, като се очаква двамата да обсъдят "широк кръг от въпроси, включително предстоящи дипломатически контакти".

Байдън вече е обменил мнения с европейски лидери за ситуацията по украинската граница, а представители на администрацията поддържат връзка с НАТО, Европейския съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Разговорът Байдън-Путин ще се проведе в момент, когато САЩ и западните им съюзници наблюдават струпването на руски войски край границата на Русия с Украйна, чийто брой е достигнал около 100 000, което породи опасения, че Москва се готви да нахлуе в Украйна.

Държавният секретар Антъни Блинкън разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. Нед Прайс, говорителят на Държавния департамент, каза, че Блинкън "е потвърдил непоколебимата подкрепа на Съединените щати за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на струпването на руски войски по границите на Украйна".

Прайс заяви, че двамата са обсъдили усилията за мирно разрешаване на конфликта в Източна Украйна и предстоящите дипломатически ангажименти с Русия.

По-рано тази седмица Путин заяви, че ще обмисли много варианти, ако Западът не успее да отговори на искането му за гаранции за сигурност, които да изключат разширяването на НАТО в Украйна. По-рано този месец Москва представи проектодокументи в областта на сигурността, в които поиска от НАТО да откаже членство на Украйна и други бивши съветски републики и да свие разполагането на свои сили в Централна и Източна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай