Илон Мъск влезе в историята, постигна мечтата си

Мъск оглави с рекорд класацията на най-богатите хора в света според "Форбс"

Илон Мъск влезе в историята, постигна мечтата си | StandartNews.com

Създателят на компаниите "Тесла" (Tesla) и "Спейс Екс" (SpaceX) Илон Мъск със състояние от 272,3 милиарда долара стана най-богатият човек в световната история. Това съобщи във вторник американското списание "Форбс", цитирано от Агенция Фокус.

Мъск успя да постигне това число благодарение на рязкото покачване на цената на акциите на "Тесла" - в понеделник ръстът им надхвърли 13%, което осигури на компанията преодоляване на пазарната стойност от 1 трилион долара. В резултат капиталът на Мъск нарасна с повече от 41 милиарда долара за един ден.

По-рано Мъск оглави класацията на най-богатите хора в света според "Форбс" - към 28 септември 2021 г. състоянието му възлиза на над 203,4 млрд. долара. На второ място в рейтинга е Джеф Безос, а на трето - шефът на френската компания LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно. В първите пет влизат един от основателите на "Майкрософт" Бил Гейтс и създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг.

"Тесла" е основана от Мъск през 2003 г. Първоначално се казва "Тесла Мотърс", но по-късно е преименувана. Първо компанията се специализира само в производството на електрически превозни средства, но по-късно се включва и в създаването на слънчеви панели и други системи за съхранение на енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай