Илон Мъск - шут, гений или суперзлодей

Милиардерът се готви да кацне на Марс до 5 г. и да направи Ноев ковчег там

Илон Мъск - шут, гений или суперзлодей | StandartNews.com
  • Собственикът на Tesla и SpaceX е обявен за "Личност на годината" от Time
  • Милиардерът се готви да кацне на Марс до 5 г. и да направи Ноев ковчег там

Американското списание Time обяви Илон Мъск, най-богатия човек в света, за "Личност на годината - 2021". Той не само отразява, но и създава бъдещето на човечеството, казват от редакцията. Чрез развитието на компаниите си милиардерът иска да опрости живота на хората, да лети до Марс и да спаси Земята от екологична катастрофа.

Епоха аватар

Редакторите на американското списание Time смятат, че тази година именно бизнесменът Илон Мъск заслужава титлата "Личност на годината", тъй като изобретенията на неговите компании определят не просто изминаващата 2021 г., но и цялото десетилетие. Бизнесменът кара създадена от него кола, която на практика вече не се нуждае от шофьор, "с едно движение на пръста" въздейства на фондовия пазар чрез Twitter и мечтае за полет до Марс, пише Газера ру.

През 2021 г. Мъск стана първият милиардер в историята, чието състояние надхвърли 300 милиарда долара.Главният редактор на Time Едуард Фелсентал е убеден, че Мъск има изключително влияние върху живота на Земята в дългосрочен план, така и върху живота извън планетата. Фелсентал нарече основните проблеми на настоящето екзистенциалната криза на човечеството във връзка с изменението на климата и неравенството в доходите и правата.Той отбеляза също, че пред хората се отварят нови перспективи във връзка с технологичното развитие. "Никой не въплъщава темата на тази година по-добре от човека на 2021 г.", добавя главният редактор."Това е човек, който се стреми да спаси нашата планета и да ни даде нов живот: шут, гений, провокатор, прорицател, индустриалец, шоумен. Това е луд хибрид на Томас Едисън, Финис Барнъм, Андрю Карнеги и д-р Манхатън от The Guardians, се казва в статията на списанието.

За Мъск огромното му състояние е страничен ефект от способността му не само да вижда, но и да прави неща, които другите не могат да направят в области, където залозите са твърде високи, според Антонио Грасиас, близък приятел на Мъск от две десетилетия. "Той е израснал в тежки условия и е роден с много специален ум", каза Грасиас.Според приятел на предприемача, само малък процент от хората са в състояние да правят всичко по начина, по който Мъск прави - да вземат важни решения в условия на изключителен натиск и да не спират да се опитват да променят хода на живота на цялото човечество.

През препятствията

Подобни космически амбиции рядко остават без последствия и Мъск все още трябва да отговаря на властите на щатите на планетата Земя. Бизнесът на Мъск е глобяван многократно за множество регулаторни нарушения.Носят се легенди, че Мъск има твърд стил на управление, което води и до конфликти със служителите.Бивши колеги описват Мъск като дребен, жесток и раздразнителен, особено когато спорят с него.По време на пандемията Мъск беше скептичен относно опасността от коронавирус и можеше да наруши изискванията на местните власти, като продължи да управлява фабрики. Мъск каза пред Time, че той и децата му са ваксинирани, но той е против задължителната ваксинация.

"Хората правят рисковани неща през цялото време. Вярвам, че трябва да се пазим от ерозията на свободата в Америка ", обясни той позицията си относно ваксинациите срещу коронавирус.Мъск е смятан от някои за суперзлодей, но според журналистите на Time не е. Неговите ракети, изградени от самото начало с новаторска визия за самоук, вдъхнаха нов живот на американските космически мечти и ще помогнат за разширяването на достъпа до интернет по целия свят."Човек от бъдещето, където технологиите правят всичко възможно, е връщане към миналото, преди Америка да спре да произвежда друго освен правила, ограничения, пречки и Facebook", посочват кореспондентите на списанието."Той е хуманист - не в смисъл, че е добър човек, защото не е такъв. Той иска вечна слава за своите велики дела, а той е собственост на човечеството, защото определя собствения си бизнес като нещо велико за човечеството", казва Робърт Зубрин, основател на Марсианското общество.Според него за Мъск парите са средство, а не цел. Като пример за стремежите на един бизнесмен Зубрин посочи начина, по който Томас Едисон се оценява днес - със сигурност не въз основа на това кое от неговите изобретения е донесло най-голяма печалба.

Завоевателна Марс

Редакторите на Time смятат, че след втората година на странни трансформации и промени по света във връзка с пандемията, Мъск е аватарът на неограничените възможности."Нашият предвестник на ремастериран свят, в който остарелите методи се изхвърлят и безпрецедентното става логично, където Земята и човечеството все още могат да бъдат спасени", се казва в статията.Тесла е основният източник на неговото огромно богатство и слава, както и най-голямото му влияние върху планетата досега. Но именно пространството вдъхновява най-смелите и екстремни амбиции, сигурен е журналистът на изданието.

"Целта е да направим живота мултипланетен и да позволим на човечеството да се превърне в космическа цивилизация", каза Мъск.Според него следващата важна задача е изграждането на самодостатъчен град на Марс и доставката на животни и същества от Земята там."Като футуристичен Ноев ковчег. Но ще донесем повече от две", обяснява бизнесменът.Всички успехи на Мъск обаче са продиктувани от повишения риск. За НАСА, подобно на повечето частни авиокосмически компании, дори един инцидент е неуспех, който може да отнеме години за възстановяване.

SpaceX опитва отново възможно най-бързо след неуспех и това струва много пари. На Деня на благодарността - 25 ноември, Мъск изпрати имейл на служителите, че новият двигател Raptor е изправен пред производствена криза, която може да доведе до фалит на SpaceX.Мъск каза, че иска да напомни на служителите да не губят предимството или да се успокояват."Бих се изненадал, ако не кацнем на Марс след пет години", каза той откровено по време на интервю за Time.

Със сигурност обаче осъзнава, че шансовете за кацане не са толкова големи и компанията може да се провали. "Бих казал оптимистично, че е 50%. Какво е усещането да мислиш за най-мощните ракети, създавани някога, избухващи в огнено кълбо за милиард долара? Много страшно!" Ч каза Мъск с усмивка.Time обявява "Личност на годината" ежегодно от 1927 г. със снимка на корицата на списанието. Няма конкретни критерии за присъждане на званието. Неофициално се смята, че наградата получава този, който е оказал най-голямо влияние върху обществото през годината, като това могат да бъдат както положителни, така и отрицателни действия."Личност на годината" се избира от редакционния съвет на списанието след предварителен подбор на кандидатите и обсъждане между служителите на изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай