И Гърция връща карантината срещу коронавируса?

През последните три дни са регистрирани нови 97 случая на заболели, или по около 33 средно на ден

И Гърция връща карантината срещу коронавируса? | StandartNews.com

Правителството на Гърция е готово отново да въведе ограничителни мерки, ако новите огнища на коронавирус в страната продължат да се разрастват, съобщава "Монитор".

През последните три дни са регистрирани нови 97 случая на заболели, или по около 33 средно на ден. В сътрудничество с епидемиолозите и гражданската защита са подготвени необходимите протоколи за овладяване на всяка ситуация, които ще бъдат активирани, ако се сметне за необходимо.

29 от новите случаи са в Ксанти, а по-голямата част от полети в чужбина. Добрата новина е, че в страната няма много разпространение, но има риск от полети от чужбина, особено от конкретни летища. Оттук и коментарът в съобщението на щаба, че „правителството следи отблизо развитието на местно и международно ниво и е готово да се намеси, по всяко време, ако е необходимо“. Не е изключено да се наложи забрана на полети от конкретни летища или конкретни дестинации, от които бяха констатирани случаи на вируса - както беше в Доха, Катар.

Премиерът Мицотакис е този, който ще вземе окончателното решение преди всяка мярка за намаляване на разпространението на COVID-19. В този контекст днес се очаква среща с министъра на здравеопазването Василис Кикилиас, заместник-министъра на гражданската защита Никос Хардалиас и епидемиолога Сотирис Циодрас. В никакъв случай правителството не иска в страната да цари климат на паника, особено след като границите на страната се очаква да отворят, както е по план, за посрещане на туристи, първо на 15 юни, а след това на 1 юли.

Основен приоритет е бързото локализиране на огнищата, за да няма разпространение. "Всичко е на масата", заявиха правителствените служители, описвайки как правителството ще продължи напред, ако има локален проблем с голям брой случаи: "Ще бъде затворено. Независимо дали е географска област - квартал, остров или префектура - или структура, като училище, или каквото и да е."

Засилване на проверките за прилагането на противоепидемичните мерки е било решено на заседанието, свикано заради увеличения брой на новоустановените случаи на заразяване с коронавирус в страната, съобщи телевизия Скай.

На заседанието са били разгледани епидемиологичните данни и е била отбелязана необходимостта от строго прилагане на съществуващите мерки с оглед на постепенното завръщане към "новата нормалност".

За тази цел е решено да бъдат засилени проверките за прилагането на мерките, както и да бъдат наложени допълнителни мерки на локално равнище, където се прецени, че е необходимо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай