Грузия обяви Русия за враг

Размирици в Тбилиси, полицията спря с гумени куршуми щурм на парламента

Грузия обяви Русия за враг | StandartNews.com

"Враг и окупатор" нарече Русия грузинската президентка Саломе Зурабишвили. Тя обяви, че руска пета колона стои зад размириците, които според нея може да разделят страната, предаде "Ройтерс".

Зурабишвили реагира остро, след като в столицата Тбилиси полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да попречи на тълпите да щурмуват сградата на парламента. Хиляди граждани протестираха, след като руски депутат произнесе реч на родния си език в парламента в Тбилиси.

Демонстрантите протестираха срещу посещението на депутата Сергей Гаврилов. Руското влияние остава политически чувствителна тема в Грузия. През 2008 година малката страна води и загуби кратка война срещу Русия. Оттогава Москва и Тбилиси нямат дипломатически отношения, а руската страна призна независимостта на две отцепнически грузински републики - Южна Осетия и Абхазия, където са разположени руски войски.

Зурабишвили прекъсна днес посещението си в Беларус, за да бъде по думите й "заедно с грузинския народ в напрегнатата ситуация". На среща с беларуския президент Александър Лукашенко тя му благодари, че е отделил време да се срещне с нея и му пожела успешно провеждане на Европейските игри. Тръгвам си неочаквано, подчерта грузинската президентка и призна, че е искала да гледа Игрите, в които участват и спортисти от нейната страна.

Грузинската президентка пристигна в Минск вчера. Предвиждаше се тя да се срещне с премиера, президента и председателя на беларуския парламент. Радикалната част от грузинската опозиция използва участието на руската делегация в Общото събрание на Международната асамблея на православието, организирано в Тбилиси, за да организира безредици, заяви руският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин, цитиран от ТАСС. Някои радикални грузински политици правят всичко, за да попречат на нормализиране на отношенията между Москва и Тбилиси, подчерта той. Русия обаче ще продължи методичната си и спокойна работа за изграждане и активизиране на отношенията с Грузия, добави дипломатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай