Гръцките владици на бунт срещу властта

Те тълкуват мерките срещу коронавируса като план срещу вярата на хората

Гръцките владици на бунт срещу властта | StandartNews.com

Митрополитите в Гърция тълкуват мерките срещу коронавируса като план срещу вярата на хората и заявиха, че ще отворят църквите въпреки глобите, предаде БНР.

За да успокои напрежението, говорителят на гръцкото правителството съобщи за извънредна среща на премиера Мицотакис с главата на православната автокефална поместна Църква на Гърция.

Съгласно въведените Covid мерки в Гърция църквите получиха разрешение да отворят само на Коледа и Йордановден, но при много ограничен брой вярващи - 9 души на литургия. Вчера беше наложена глоба от 1500 евро на духовник, отворил църква в област Копио за вярващите.

Днес един след друг митрополити на различни гръцки области съобщават, че няма да се подчинят на мерките и ще отворят църквите за празниците.

Митрополитът на област Месогио директно обвини правителството, че с наложените мерки цели да повлияе на вярата на гърците.

Митрополитът на Серес, област силно засегната от вируса, обясни на управляващите, че "човек не е само тяло, но и душа и в тези тежки дни има необходимост от опора".

Митрополитът на остров Корфу призова вярващите да посещават литургия и заяви "ние ще служим литургия и нека да ни арестуват".

При първата вълна от коронавирусната инфекция правителството не позволи да има богослужение дори за Великден, като очакваше, че и сега поради риска от епидемията няма да има реакция, но това не се случва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай