Гърция издава дигитални сертификати за ваксина

Целта им е да улеснят пътуванията

Гърция издава дигитални сертификати за ваксина | StandartNews.com

Само няколко месеца преди началото на туристическия сезон, Гърция стана една от първите държави в Европейския съюз, която издава дигитални сертификати за ваксинация срещу COVID-19, предаде Вести.

Целта им е да улеснят пътуванията, с надеждата, че по-голяма част от световното население ще бъде ваксинирано до лятото.

Атина вече е внесла предложението в Комисията, с идея да обхване целия Европейски съюз. Предвижда се при преминаването на граници, да има възможност за показване на сертификата или PCR тест.

Обсъжда се и възможност за бързи коридори за ваксинирани на летищата. Документът ще бъде издаван само на хора, ваксинирани и с двете дози.

От петък сертификатът за ваксинация се издава автоматично чрез официалния правителствен сайт gov.gr за лицата, които са ваксинирани с двете дози, а от днес сертификатът ще бъде издаван и от районните центрове за обслужване на населението.

Министърът за дигиталната политика Кириакос Пиеракакис заяви в интервю за телевизия Скай, че сертификатът за ваксинация е средство за улеснение, а не за дискриминация, предаде агенция АНА-МПА и БТА.

"Има дебат в Европа за това как можем да използваме този сертификат като средство за по-лесно преминаване на границите", каза Пиеракакис и допълни, че предложението на правителството е хората, които имат сертификат, да не трябва да правят тест на границата, тоест целта е улеснение.

Министърът каза, че до днес са издадени 55 000 дигитални сертификата, а от вторник гражданите могат да получават сертификати от центровете за обслужване на населението.

Междувременно гръцките здравни власти отчетоха нарастване на новите случаи на коронавирус, около половината от които са в областта Атика, предаде Асошиейтед прес.

Общо 2147 нови случая са потвърдени през последните 24 часа, което е с 880 повече от предишното денонощие. С новите случаи броят на заразените от началото на епидемията надхвърли 180 000.

През последното денонощие в Гърция са регистрирани 22 нови смъртни случая, с които общият брой на жертвите на COVID-19 достигна 6343.

Гърция е в локдаун до края на февруари и още не е известно дали ограничителните мерки ще бъдат отменени след изтичането на определения срок.

Досега в страната са ваксинирани около 750 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай