Гърция дава газ на приемането на чужди туристи

Гърция се надява да може да приема туристи от месец юли

Гърция дава газ на приемането на чужди туристи | StandartNews.com

Правителството на Гърция се надява страната да може да приема туристи от месец юли. Това обяви държавният министър Йоргос Герапетритис в парламента, пише news.bg.

Подробностите за това как да стартираме туристическата индустрия, включително финансовата подкрепа, ще бъдат решени до 15 май, добави политикът.

Планът е изграден върху четири стълба. Първият се отнася до здравните изисквания и правилата за работа в сектора по отношение както на хотелите, така и на пазарите, които ще бъдат достъпни за посетителите, ако се прецени, че е безопасно.

Вторият стълб е свързан с подпомагане на заетостта, третият се отнася до икономическите мерки в подкрепа на плавно рестартиране на туризма, а четвъртият обхваща компенсаторните действия: Има се предвид целият набор от действия, които ще компенсират максимално загубите на туристическите фирми в резултат на решението на правителството да замрази туристическата дейност заради пандемията.

От своя страна, Гръцката конфедерация по туризъм (SETE) е определила четири приоритета в представения на държавата план, в съответствие с изискванията на здравните власти. В него се поставя акцент върху субсидирането на заетостта, яснотата и безопасността на здравните разпоредби, намаляването на ДДС и пълен отказ от тазгодишния ДОД.

Туристическата индустрия е най-голям принос за гръцката икономика, представляваща до 30% от брутния й вътрешен продукт, като работниците в тази индустрия са силно засегнати от пандемията.

Досега в страната има 147 потвърдени смъртни случаи и 2663 случая на COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай