Готвят забрана на Тръмп да участва на избори

Той излезе с видеообръщение след гласуването на импийчмънта

Готвят забрана на Тръмп да участва на избори | StandartNews.com

 

Оглавяващият групата на демократите в Сената на Конгреса на САЩ Чък Шумер заяви, че ако Сенатът потвърди решението за импийчмънт на Тръмп, по време на гласуването ще внесат и искане за забрана да участва в избори занапред. Ако го признаят за виновен, ще се гласува да не може повече да се кандидатира, заяви Шумер, съобщават агенциите, позовавайки се на екипите си в Конгреса.

Изказването му стана минути след като  Камарата на представителите тласува импийчмънта с 232 -за и  197- против. Основанието е подстрекаване към метеж. Сред подкрепилите импийчмънта са и 10 члена на републиканската партия. Дебатите продължиха повече от 7 часа

Шефката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че решението за импийчмънта показва, че никой в Америка не е повече от закона, даже президентът.

Решението го внасяме в Сената, каза Пелоси и допълни, че Тръмп представлява опасност за САЩ, а парламентът е избран, за да защитава народа си и Конституцията.

В момента когато тя разписа решението, Тръмп се появи с видеообръщение от Овалния кабинет.

Виновните за неотдавнашните безредици около Капитолия ще бъдат привлечени към отговорност. Тези, които участваха в атаката миналата седмици ще бъдат привлечени към отговорност независимо дали са републиканци или демократи, не може да се оправдае насилието, Америка е страна на закона, заяви Тръмп във видеобръщението..

Той се опита да свали напрежението като осъди насилието и призова към примирение- Не коментира обаче резултатите от гласуването. Подчерта необходимостта от обединение, за да се преодолеят „моментните“ страсти. Коментира и блокирания си аккаунт. Опитите за цензура и вкарването в черен списък на съгражданите ни е опасно, каза Тръмп. Според него в тези сложни времета американците трябва да се слушат един друг, а не да се заставят да замълчат.

Той потвърди, че е дал разпореждане на националната гвардия да обезпечи безопасността на предаването на властта с „хиляди“ бойци.

Националната гвардия на САЩ се подготвя за възможни опити за използване на взривни устройства в навечерието на инаугурацията на избрания президент Джо Байдън, съобщи Politico като цитира източници от националната гвардия. Според изданието става дума за готовност срещу използването на самоделно направени взривни устройства от хора, които могат да планират нападение на Капитолия. Източниците казали още, че имат информация, че протестиращите може да бъдат добре въоръжени.

Полицията във Вашингтон вече обяви, че за обезпечаване на безопасността на церемонията по встъпването в длъжност на Байдън може да присъстват 20 000 военнослужащи.

Сътрудници на службите на САЩ са съобщили за заплахи по време на инаугурацията на Байдън от въоръжени групи и расистки екстремисти, пише вестник New York Times.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай