Посланикът на Азербайджан: Готови сме да пуснем газ на България

1 млрд. куб. м потичат към България лятото

Посланикът на Азербайджан: Готови сме да пуснем газ на България | StandartNews.com

ВИЗИТКА

  • Хюсеин Хюсеинов е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България на 19 април 2021 г.
  • Завършил е с отличие магистърска и бакалавърска степен по международни отношения към Института за социално управление и политически науки в Баку. Има докторска степен по политически науки от Академията за публична администрация към президента на Република Азербайджан
  • През 2019-2021 г. е директор на отдел "Анализи и стратегически изследвания" на Министерството на външните работи на Азербайджан. През 2015-2018 г. е работил като заместник-началник на отдела "Анализи и стратегически изследвания" на МВнР.
  • През 2012-2015 г. работи като съветник в Представителството на Азербайджан към НАТО по политическите въпроси и сигурността на двустранното партньорство между Азербайджан и НАТО.
  • От 2005 до 2008 г. служи в представителството на Азербайджан към Европейския съюз. Портфолиото му включва политически и политико-военни въпроси.

 

Страната ни е сред най-бързо развиващите се икономики за 2020 г.

1 млрд. куб. м потичат към България лятото. Има пазар за вашата земеделска продукция в Азербайджан, казва посланик Хюсеин Хюсеинов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Ваше превъзходителство, Азербайджан отбеляза 30 години от гласуването на Конституционния акт за възстановяване на независимостта на страната. Това сложи началото на независим Азербайджан. Какви бяха настроенията тогава около националния референдум, кое бе двигател на промените?

-Благодаря ви за интереса към този важен ден - 30 години от възстановяването на независимостта на Азербайджан. На 18 октомври 1991 г. Висшият съвет на Азербайджан прие Конституционния акт за възстановяване на държавната независимост. Това беше много очакван акт. По онова време бе настъпил колапс на Съветския съюз и тръгнаха процеси на децентрализация -т.нар. "парад на суверенитетите". 15 републики приеха конституционни актове за обявяване или възстановяване на държавната си независимост.Всъщност през XX век азербайджанският народ на два пъти обявява независимост. Първият е през 1918 г. след разпадането на Руската империя. Тогава Азербайджан става първата парлaментарна демократична република в ислямския свят. Азербайджанската демократична република е създадена на 28 май 1918 г. За съжаление обаче тя просъществува само 23 месеца, защото през април 1920 г. болшевиките окупират Азербайджан и страната става част от СССР.През 1991 г. Висшият съвет на Азербайджан приема този Конституционен акт, с който обявява страната за приемник на Азербайджанската демократична република. Така, след като 70 години бе част от Съветския съюз, страната обяви своята независимост. По онова време обаче ние вече имахме традиции в изграждането на демократична държава - в Азербайджан за първи път в ислямския свят са проведени парламентарни избори.

-Азербайджан е и първата мюсюлманска страна, която дава право на жените да гласуват...

-Да, Азербайджан действително е първата мюсюлманска страна, която дава право на жените да гласуват - това е много прогресивен акт за целия тогавашен свят, тъй като онова време все още в много европейски държави жените не могат да гласуват на избори. Но не само това: Първата опера, първият балет, първият театър, първата оперета, първото светско училище в мюсюлманския свят са основани в Азербайджан.С обявяването на независимостта през 1991 г. ние отворихме нова страница от историята си. По онова време аз бях на 13-14 години, но си спомням как хората излизаха по улиците и искаха свобода и независимост. Най-големият проблем на Азербайджан беше с Карабах. Още от ноември 1987 г. започнаха да пристигат първите азербайджански бежанци от Армения. Те бяха насилствено изгонени от земите си. Това е първи такъв случай в историята на Съветския съюз - една съветска република да извършва етническо прочистване спрямо населението на друга съветска република. 300 000 азербайджанци, живеещи компактно в Армения, бяха подложени на етническо прочистване.След това започна и войната -през 1992 г. Армения окупира част от нашата територия. Това беше наистина труден период за Азербайджан, но за щастие успяхме да го преодолеeм и изградим развита държава.

-Каква беше цената на отстояването на независимостта на страната и свободата на гражданите й?

-Ние се борихме за тази независимост, направихме много, за да бъдем част от международното семейство. Укрепването, насърчаването и защитата на правата на човека и основните свободи винаги е било на първо място в дневния ред на правителството на Азербайджан. Както знаете, в момента Азербайджан председателства Движението на необвързаните държави и координира съвместните инициативи на страните членки в областта на правата на човека в рамките на международните форуми, по-специално Съвета на ООН по правата на човека.

- Каква е формулата за икономическия прогрес на страната в последните години?

- Ръстът на азербайджанската икономика се базира на либерализация на икономическата активност, демонополизация и развитие на частния сектор. Създадохме благоприятни условия за насърчаване на инвестициите. Прозрачността и конкурентността са водещи принципи за развитие на икономиката. Според данни на Световния икономически форум, Азербайджан беше сред 20-те страни най-бързо развиващи се икономики за 2020 г.Стратегия на настоящия президент Илхам Алиев е да трансформира капиталите от газа в човешки капитал. Това включва инвестиции в образованието, в развитието на човешките ресурси. Това е един от основните приоритети на нашето правителство.Азербайдажан е сред водещите държави в много сфери на социално-икономическия живот, не само в своя регион, а в целия свят.Създаваме благоприятни условия и за чуждестранни инвеститори. През юли беше открита свободната икономическа зона Алат, близо до Баку.

- Наскоро ръководството на тази икономическа зона посети България. Какво се постигна?

- Имаха срещи с представители на институциите, както и с частния сектор. Ние очакваме посещение и от ваши икономически и търговски институции в Баку.В много сфери България има голям потенциал, например земеделието. Трябва да използваме всички възможности, които тази икономическа зона дава за инвестиции.

- Наскоро имахте и среща с министъра на земеделието Христо Бозуков. Какви са възможностите за внос на български храни и земеделски продукти в Азербайджан?

- България традиционно е популярна със земеделската си продукция. Вашите продукти бяха добре познати още по време на социализма. С течение на времето вие успяхте да развиете производствата си. Потребителите в Азербайджан познават българските хранителни стоки и имат голям интерес да ги консумират. Ще се радвам да работим за още по-тясно сътрудничество между земеделските министерства на Азербайджан и България и ще съм много доволен да видя български компании да реализират земеделската си продукция в свободната зона на Азербайджан.

- Кои са българските продукти, за които казвате, че са популярни в Азербайджан още от времето на социализма?

- Българското сирене, българският пипер, българските домати. Бяха много популярни българските плодове и зеленчуци. Продуктите от региона на Пловдив също са широко известни в Азербайджан.

- А кога ще имаме азерски газ в България? В момента има огромен проблем с цените и доставките не само у нас, но и в цяла Европа.

- Ние сключихме договор с "Булгаргаз" през 2013 г. за период от 25 години. Според договора ние трябва да доставяме на България по 1 млрд. куб. м газ годишно. Знаете, че за реализацията на този проект се използва инфраструктура, тръгваща от газовото находище Шах Дениз в Азербайджан, която минава през южнокавказкия газопровод, трансанадолския газопровод, след което пресича границата между Турция и Гърция, и стига до Италия през трансадриатическия газопровод. От Гърция до България трябва да бъде изграден интерконектор, който трябваше да влезе в експлоатация в края на миналата година. Както знаете обаче, заради забавянето на строителството на интерконектора, ние не можем да доставяме азерски газ в договорените количества на българския пазар.Заради това забавяне "Булгаргаз" започна преговори с азербайджанската страна за алтернативен път на доставка. По принцип газът трябва да бъде доставян от гръцкия град Комотини до Стара Загора, но заради възникналата ситуация се ползва трасето от Сидерокастро до Кулата.Това са техническите и търговски проблеми, поради които ние още не можем да доставяме газ в очакваните количества. Това не е по наше желание -ние сме готови да доставяме и сме в очакване.Сега съществуващият газопровод обаче няма капацитет да поеме цялото договорено количество газ от Азербайджан по технически причини. Последно беше обявено, че на 1 юли догодина интерконекторът ще заработи. Работата по строителството трябва да приключи до края на тази година. Ние се надяваме, че с финализирането на всички дейности и пускането на интерконектора ще можем да ви доставяме по 1 млрд. куб. м годишно, както е по договор.

- Значи ги очакваме от следващото лято?

- Това обявиха отговорните власти в България.

-Година след края на войната в Нагорни Карабах близо ли са Азербайджан и Армения до устабновяване на траен мир?

-Както казах по-рано, веднага след възстановяването на независимостта си, Азербайджан се сблъска с много сериозни проблеми и предизвикателства. На първо място сред тях беше окупацията на международно признати територии на страната. През 1992 г. Азербайджан и Армения станаха субекти на международното право, станаха независими държави и членове на ООН. Азербайджан беше приет в ООН с територия от 86,6 кв. км, включително региона на Нагорни Карабах. През 1993 г., заради окупацията на азербайджанска територия, Съветът за сигурност на ООН прие 4 резолюции и във всяка от тях пише, че регионът на Нагорни Карабах е част от територията на Република Азербайджан. ООН и цялата международна общност признаха, че Нагорнии Карабах е неразделна част от Азербайджан. За съжаление всички призиви на международната общност към Армения, в които ясно бе поискано незабавно, безуловно и пълно освобождаване на окупираните територии, бяха игнорирани от арменската страна в продължение на 30 години.Миналата година през септември Армения предприе масирани военни действия срещу Азербайджан и Азербайджанските въоръжени сили пристъпиха към контранстъпление. Започна война, която продължи 44 дни -от септември до ноември. Следващия месец - на 8 ноември ние ще отбележим първата годишнина от победата в тази война. Защото ние извоювахме победата и Азербайджан успя да възстанови териториалната си цялост и историческата справедливост. Азербайджан успя да изпълни резолюциите на Съвета за сигурност на ООН - това, което международната общност не можа да направи, го изпълни Азербайджан. На 10 ноември 2020 г. имаше тристранна среща между президента на Азербайджан, министър-председателя на Армения и президента на Русия, на която беше договорено Армения да изтегли войските си от окупираните територии на Азербайджан и да започне процесът на помирение. От тогава мина една година, но за съжаление идеите за агресивен реваншизъм все още преобладават сред арменските власти. Армения все още не може да възприеме необходимостта да живее в добри отношения със своите съседи. Това, което Азербайджан предлага на Армения, е да започнем да работим заедно за изпълнение на всички проекти, които са от полза за двата народа. Ние приемаме арменските жители на Карабах регион като граждани на Азербайджан и сме готови да им предоставим всички права, които им дава гражданството.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай