Господар и роб, бягащи от лавата, откриха в Помпей

Слугата носел торба с посуда и дрехи, бягали към пристанището от изригналия Везувий

Господар и роб, бягащи от лавата, откриха в Помпей | StandartNews.com

Археолозите, които продължават разкопките в погребания под лавата и пепелта на вулкана Везувий древен римски град Помпей, откриха в края на седмицата много добре запазени фигури в цял ръст на двама мъже.

Особено въодушевен от находката в Помпей се оказа министърът на културата на Италия Дарио Франческини, който я нарече пред журналисти „удивителна“ и „абсолютно изключителна“.

Според шефа на археологическия резерват Масимо Осана най-вероятно става дума за четирийсет годишен господар – патриций и неговия млад роб, които са бягали, за да се спасят от лавата. Към 9 часа сутринта на 25 октомври 79-та година след Христа огнената пепел ги е настигнала и погребала цели, за да се появят сега отново на бял свят във великолепието си на вкаменени свидетели на една от най-големите човешки трагедии.

Интересното е, че освен непокътнатите фигури на двамата мъже, изкопани и обработени от археолозите със специална техника, ясно личат техните дрехи и онова, което са носели със себе си. Господарят например е бил облечен с богаташко вълнено наметало, докато слугата му е бил с обикновена памучна туника, като в ръцете си той е имал и торба с дрехи и посуда. Доколкото до това къде са открити ценните находки, то те са намерени в навеса под огромната тераса на разкритата преди няколко години изключително богата древна вила. Тя най-вероятно е била собственост на голям военачалник или на влиятелен съдия, защото точно там преди година археолозите са изкопали останките на три великолепни жребеца, като до най-дорестия от тях е било открито седло от дърво и бронз, достойно само за именит римлянин.

Но за къде са се били запътили двамата мъже под навеса? Откриващата се от терасата прекрасна гледка към близкото море и очртаващия се на хоризонта остров Капри кара археолозите да смятат, че от навеса е тръгвала пътека към пристанището. Единствената възможност за спасение от бедствието е била по вода, пише Монитор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай