Горещо разкритие: 1 700 конгресмени от САЩ били робовладелци

Разследването е на Вашингтон пост

Горещо разкритие: 1 700 конгресмени от САЩ били робовладелци | StandartNews.com

Журналистическо разследване по различни исторически източници показва, че най-малко 1 700 членове на Конгреса на САЩ са били собственици на роби през 18-ти и 19-ти век, пише Вашингтон пост.

Между конгресмените бил и сенатор от Мериленд, който имал 468 роби, както и сенатор от Илинойс, който през 1820 година настоявал за легализация на робството.

Разследването установило, че около 20 процента от Конгреса на САЩ през 1860 и 1861 година са били от робовладелски кръгове.

Ейбрахам Линкълн е 16-ят президент на САЩ, който остава в историята като убеждава Конгреса да приеме отмяната на робството, което става на 19 юни 1862 г.

На 1 януари 1863 г. излиза Прокламацията за освобождаването на робите. Първоначално документът не се прилага в пълна степен заради военния конфликт между Севера и Юга.

През декември 1865 г. е приета 13-а поправка на конституцията, която фактически отменя робството на цялата американска територия. А 19 юни 1865, още познат като Juneteenth, е приет като дата, когато последните роби в Америка са освободени.

Като социален манталитет обаче робството се запазва, преминавайки в брутална расова дискриминация и сегрегация (ужасната обществена полиция Ку Клукс-Клан). Тези дълбоко оскърбителни за човешкото достойнство форми на обществени взаимоотношения господстват още цяло столетие, до края на 60-те години на миналия век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай