Глави на министри хвърчат в Австрия

След корупционния скандал управляващата коалиция се разпадна

Глави на министри хвърчат в Австрия | StandartNews.com

Политическата криза в Австрия се задълбочава. Президентът Александър ван ден Белен уволни всички министри от крайната десница с изключение на външния, а премиерът е нагърбен да създава временен кабинет без подкрепата на мнозинството в парламента.

След корупционния скандал управляващата коалиция се разпадна и на мястото на компрометираните министри ще бъдат издигнати експерти.

„След оставките и уволненията президентът ми възложи задачата да съставя кабинет от експерти. Това ще бъде временно правителство от хора с нужната квалификация и лични качества”, заяви министър-председателят Себастиан Курц.

„Искам дебело да подчертая - това е временно правителство и ще ръководи страната до изборите и ще остане не власт до формирането на управляващо мнозинство. Призовавам всички парламентарно представени партии да бъдат отговорни и да не прахосват парите на данъкоплатците”, каза президентът Александер ван дер Белен.

Той изрази надежда, че опозицията ще даде шанс на временното правителство и няма да иска вот на недоверие на премиера в близките дни, защото "засега няма план Б".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай