Германски популисти се прегърнаха с Москва

Депутати от Алтернатива за германия са за премахване на санкциите срещу Русия

Германски популисти се прегърнаха с Москва | StandartNews.com

Русия и Германия се нуждаят от преосмисляне и рестартиране на диалога, заяви днес в рамките на среща с делегация на депутати от популистката германска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Визитата ви в Русия е една много добра възможност за продължаване на подобен диалог и за намиране на допълнителни допирни точки. Оценяваме високо приноса ви за поддържането на нашите отношения, които се нуждаят от преосмисляне, а може би и от това, което сега е прието да се нарича рестартиране", заяви министърът.

Лавров констатира, че в отношенията между Русия и Германия "са се натрупали немалко сериозни проблеми, които продължават да се увеличават". Сега за двете страни е важен диалогът по всички линии - междуправителствена, междупарламентарна и между обществата, подчерта Лавров.

"Признавам, че у нас предизвикаха голямо учудване опитите на официален Берлин да противодейства на вашата визита, опитите за издигане на пречки, за създаване на технически и протоколни трудности. Особено ни учуди, естествено, разгорялата се по повод визитата ви истерична вътрешна дискусия", каза министърът.

Лавров подчерта, че АзГ е голяма опозиционна партия в Бундестага и има свои представители в законодателните органи на всички 16 германски провинции.

"Смятаме, че при сегашната ситуация, напротив, предвид трудните времена в нашите двустранни отношения, би било важно да се развиват контактите между всички представители на руското и германското общество на всички равнища, особено между онези, които подкрепят не само запазването на потенциала на нашето взаимодействие, но и преодоляването на съществуващите проблеми", допълни министърът.

Санкциите срещу Русия не отговарят на икономическите интереси на Германия и вече й нанесоха големи щети, заяви днес по време на срещата си с Лавров в Москва съпредседателят на АзГ Тино Крупала.

"Винаги сме казвали, че санкциите нанесоха много големи щети на нашата страна. Значително намаля обемът на износа, което се отрази на броя на загубени работни места. Всичко това е свързано със санкционната политика на САЩ и Европейския съюз", заяви германският политик.

По думите му, еднозначно са налице негативни последствия от санкциите и от ситуацията около "Северен поток - 2". "Винаги сме подкрепяли този проект, смятаме го за много важен, тъй като съответства на икономическите ни интереси и укрепва енергийната сигурност. Дори през годините на Студената война Русия винаги е оставала надежден доставчик на газ. Сега, когато Германия преминава към трансформация в сферата на енергетиката, това е особено важно. Макар че разбираме, че тук интересите на САЩ играят една съвсем немаловажна роля", отбеляза Крупала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай