Германия се уплаши от икономически срив

Локдаунът би представлявал сериозен риск за икономиката на страната

Германия се уплаши от икономически срив | StandartNews.com

Германският икономически министър Петер Алтмайер предупреди днес, че ходът на продължаващата пандемия от коронавирус би представлявал сериозен риск за икономиката на страната, тъй като локдаунът, въведен за ограничаване на по-нататъшното нарастване на броя на заразените, би повлиял сериозно върху икономическия растеж през четвъртото тримесечие на годината.

Той обаче допълни, че поредната рецесия може да бъде предотвратена, ако правителството действа разумно, но предупреди, че икономическата ситуация ще бъде нестабилна през следващата година. "Вероятно няма да видим рецесията каквато имаше пролетта на 2020 г.", каза той.

Петер Алтмайер добави, че са необходими нови ограничения, тъй като вирусът е извън контрол. "Ако разпространението на коронавирус продължи по подобен начин, болниците ще бъдат претоварени", заяви той.

Атлмайер обаче е "относително сигурен", че Германия няма да изпадне в рецесия в резултат на втория национален локдаун, който ще влезе в сила по-късно тази седмица.

Той отбеляза също така, че се надява, че може да бъде предотвратен пълен икономически застой при настоящата втора пандемична вълна и добави, че е необходимо да се помогне на търговците на дребно.

Икономическият министър очаква броят на хората на съкратено работно време по държавната схема за запазване на работните места да се увеличи след втората национална картина, влизащата в сила от сряда.

Частичният локдаун, който е в сила от 2 ноември, все още не е повлиял негативно на пазара на труда, се казва в изявление на неговото министерство. Значителното увеличаване на заявленията за схемите за съкратен работен ден обаче показва нарастване на броя на хората, работещи с намалено работно време.

Според последни прогнози на немската централна банка Бундесбанк водещата европейска икономика ще се сви с 5,5% през тази година в резултат на коронавирусната пандемия. Очаква се БВП на Германия да нарасне с 3% през 2021 г. и с 4,5% през 2022 г.

Бундесбанк обаче отбеляза, че при нейния най-лош сценарий икономиката на Германия може и да не се възстанови до предкризисните си нива преди края на 2023 година.

Централната банка също така посочи, че БВП ще отбележи спад през последното тримесечие на 2020 г. в резултат на втората коронавирусна вълна и прогнозира подобен сценарий през пролетта догодина. Тя обаче очаква рязък икономически отскок след последното тримесечие на тази и първото тримесечие на 2021 г.

Според Института за изследване на заетостта (IAB) всяка седмица на локдаун в Германия вероятно ще "изтрие" около 3,5 млрд. евро от БВП на сраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай