Германия с отлични новини за борбата с COVID-19

Германия няма строга самоизолация, но всички училища и повечето магазини са затворени

Германия с отлични новини за борбата с COVID-19 | StandartNews.com

Ограничителните мерки, въведени в Германия, започват да дават резултат и забавят разпространението на новия коронавирус, заяви председателят на института "Роберт Кох" Лотар Вилер, цитиран от Франс прес.

"Виждаме, че разпространението на вируса се забавя. Виждаме, че нещата работят", каза Вилер на пресконференция, като същевременно настоя ограниченията да се запазят.

От няколко дни един носител на вируса заразява средно само още един човек и това равнище изглежда се стабилизира, обясни той. През последните седмици един носител е заразявал между 5 и 7 души.

"Ако равнището слезе под 1", тоест ако един човек заразява по-малко от един друг човек средно, "епидемията постепенно ще спадне. Това е целта ни. Надявам се да я постигнем в близките дни", каза Вилер.

Германия не е обявила строга самоизолация, но всички училища и повечето магазини са затворени. Хората са приканени по възможност да си стоят у дома, а събиранията на повече от двама души на обществени места са забранени поне до 19 април.

Вилер също така посочи, че носенето на платнена маска може да намали риска човек да зарази други хора, въпреки че самият носител на маската няма да е защитен.

По последни официални данни на института "Робърт Кох" в Германия има 79 696 заразени с коронавируса и 1017 починали.

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер обмисля възможността да включи още четири страни в по-строгия германски граничен контрол с цел спиране на разпространението на коронавируса, а пристигащите със самолет да се подлагат на карантина, съобщи сп. "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Правителството ще обсъди новите предложения, според които само хора с основателна причина, например трансгранични работници, да влизат в страната от Полша, Чехия, Белгия и Нидерландия.

Такива ограничения вече са въведени за другите съседи на Германия - Австрия, Франция, Швейцария, Люксембург и Дания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай