Германия разкри мащабна руска схема за пране на милиарди евро

Федерални следователи и прокурори от Мюнхен казаха, че конфискуваното недвижимо имущество се намира в Централна и Южна Германия

Германия разкри мащабна руска схема за пране на милиарди евро | StandartNews.com

Германските власти обявиха, че са конфискували имущество на стойност 40 милиона евро и още няколко милиона евро в брой по време на разследване, свързано с голяма руска схема за пране на пари, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Федерални следователи и прокурори от Мюнхен казаха, че конфискуваното недвижимо имущество се намира в Централна и Южна Германия. До конфискацията се е стигнало след тригодишно разследване на три физически лица, чиито имена не се съобщават. Около 6,7 милиона евро са били иззети от германски банки и още 11,2 милиона евро от банка в Латвия.

Според прокурори предполагаеми приходи от руската схема за пране на пари са били инвестирани в скъпи недвижими имоти в Германия.

Руската схема за пране на пари е предвиждала изнасянето на около 22 милиарда долара от Русия в Европа през банки в Молдова и Латвия посредством фиктивни компании.

На 19 февруари датската Данске банк заяви, че прекратява банковата си дейност в балтийските страни и Русия. Причината - разкритият случай за възможно пране на пари в Естония. По-рано естонският финансов регулатор забрани дейността на филиала на Данске банк в страната.

На 1 юли 2018 година естонската прокуратура започна разследване на обстоятелствата за възможно пране на пари с участието на служители на Данске банк в страната. По данни на датски медии през естонския филиал на банката за период от 2007-2015 година е изпрана огромна сума пари, включително от Русия и бивши руски републики. Общият обем на средствата се оценява на минимум 8 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай