Германия и Франция подписват важен договор

Меркел и Макрон ще утвърдят сътрудничеството между двете държави

Германия и Франция подписват важен договор | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще подпишат нов френско-германски договор за сътрудничество и интеграция. Срещата между двамата лидери ще се проведе в Аахен.

Берлин и Париж се договориха преди година да започнат изготвянето на ново споразумение. Договорът предвижда икономическа интеграция, сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, външната политика, прокарване на германско-френските интереси, укрепване на конкурентоспособността в двете държави и засилване на взаимодействието между двете граждански общества.

Изглежда не е случайно, че френско-германският договор ще бъде подписан на 22 януари 2019 г., точно 56 години след подписването на Елисейския договор от канцлера Конрад Аденауер и президента Шарл де Гол в Париж.

Германците със своята държава, която бе разделена в продължение на половин век, станаха експерти в изразяването на своите намерения и желания със символизъм, пише електронното издание "Ню Юръп". Елисейският договор е крайъгълен камък в съвременната европейска история.

Договорът от Аахен ще приложи Парижкото следвоенно помирение между Франция и Германия. Според съобщение от кабинета на Меркел, той ще очертае приоритетите на Европейския отбранителен съюз, докато е под френско-германското ръководство. Канцлерът подчерта, че Франция ще подкрепи желанието на Германия за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. Това обаче може да остане в сферата на добрите пожелания, тъй като петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН никога не могат единодушно да се споразумеят за такова предложение, пише изданието.

Европа навлезе в критична фаза, заради неясните отношения с Великобритания, интересно е да се прецени как Споразумението ще повлияе на отношението на Германия и Франция към евентуално отменяне на Брекзит. Според анализаторите, договорът от Аахен, вероятно ще включва редица тайни клаузи. В този случай една от тях може да се отнася за добре дефинирана обща френско-германска позиция за бъдещето на Брекзит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай