"Газпром" заплаши: Спира доставките за Молдова

Освен, ако не получи дължимите плащания

"Газпром" заплаши: Спира доставките за Молдова | StandartNews.com

Руският газов гигант „Газпром“ е предупредил Молдова, че ще прекрати доставките на природен газ след 48 часа, ако не получи дължимите плащания днес, предаде Ройтерс. Това е заявил говорителят на руската компания Сергей Куприянов пред тв НТВ.

Молдова и Русия подписаха нов договор за доставка на газ през октомври, след като предишното споразумение изтече месец по-рано.

Кишинев обяви, че ще плаща 450 долара за 1000 куб. метра руски газ през ноември и че цената може да падне до около $400 през декември срещу 250 долара при предишния договор.

„…беше взето решение да се подпише договор практически при условията на Молдова, но с тя трябва да осъществява в срок 100% от текущите плащания…Поредният срок е днес“, заяви Куприянов. 

Президентът на Русия Владимир Путин е потвърдил днес готовността на страната си да осигури, и то в дългосрочен план, непрекъснати доставки на природен газ в Европа, включително с оползотворяване на капацитета на тръбопровода „Северен поток 2“.

Путин е заявил това в телефонен разговор с италианския премиер Марио Драги, съобщи пресслужбата на Кремъл. Въпроса за енергийното сътрудничество е повдигнал Драги.

Двете страни са обсъдили още мигрантската криза на полско-беларуската граница и ситуацията с Донбас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай