Френският финансов министър с тревожна прогноза за цените

Не виждам никакви перспективи за подобряване на положението до края на 2022, каза Бруно Льо Мер

Френският финансов министър с тревожна прогноза за цените | StandartNews.com

Цените на горивата, енергията и стоките ще продължат да растат и през 2022 г. Прогнозата е на френския финансов министър Бруно Льо Мер.

"Мнозина продължават да твърдят, че увеличението на цените е временно. Но всичко зависи от това какво се има предвид под тази дума. Лично аз не виждам никакви перспективи за подобряване на положението до края на 2022 г.", каза министърът.

По време на речта си той обясни, че покачването на цените е свързано с недостиг на стомана, алуминий, дървен материал, петролни продукти и газ. Отговаряйки на множество въпроси за възможността французите да компенсират рязкото поскъпване на горивата, Льо Мер подчерта, че е "за" целенасочени мерки за подпомагане на семействата, най-засегнати от икономическата ситуация.

"Задачата на държавата е да защитава населението, трябва да помогнем на тези, които работят или търсят работа", увери министърът. Според него, ако бъде въведена субсидия за скъпото гориво, тя бъде отпускана на лица с малка заплата, и безработни.

Бруно Льо Мер също подкрепи възможното правителствено ограничаване на тарифите за електроенергия, които нарастват във Франция от няколко седмици. „Ако не направим нищо, токът ще скочи с 15%“, предупреди министърът. Мерките за защита на френското население от рязко покачване на цените може да бъдат обявени този четвъртък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай