Франция се бори с нов закон за сигурност

Франция от дни се сблъсква с масови протести

Франция се бори с нов закон за сигурност | StandartNews.com

Франция от дни се сблъсква с масови протести и колективно възмущение от предложения закон за сигурност, който предвижда глоба за заснемането на полицейско поведение с „очевидно намерение да навреди на тяхната физическа и психологическа цялост“, предаде Fox news.

Предложението предизвика такава крайна реакция, че управляващата партия на президента Еманюел Макрон обеща да пренапише законопроекта.

Неотдавнашните вълнения бяха подпалени от побоя на музикалния продуцент на Black Мишел Зеклер от четирима полицаи в Париж на 21 ноември. Кадрите от видеонаблюдението, заснели инцидента, показват как полицаите ритат и нанасят юмруци на Зеклер в продължение на няколко минути. Той обвини служителите в расова пристрастност и четиримата полицаи сега са под наказателно разследване.

Междувременно френският полицейски съюз настоява прокурорите да повдигнат обвинение срещу Зеклер за съпротива срещу ареста.

Противниците твърдят, че законопроектът е твърде неясен и не позволява на гражданите да държат полицаите отговорни, докато привържениците на закона твърдят, че законът ще помогне да се защити полицията от онлайн насочване и злоупотреба.

Фонът на френския законопроект за сигурността идва в светлината на световните протести на Black Lives Matter през лятото, предизвикани след смъртта на Джордж Флойд , чернокож, по време на полицейския арест в Минеаполис посред бял ден на 25 май.

Брутални сцени на полиция, която изстрелва сълзотворен газ и бие протестиращи в цяла Франция, за пореден път подчертаха репресивната полицейска тактика и системния расизъм, някои от многото теми, свързани с бурна 2020 година.

Франция, подобно на САЩ и други многорасови общества, отдавна се бори да отстоява своите универсални и демократични идеали за расово равенство, залегнали в нейната егалитарна конституция и реалност на място. Неотдавнашните трагедии на полицейско насилие над чернокожи и арабски граждани във Франция доведоха до общонационално движение за промяна на неутралната политика на Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай