Франция остава под булото на протестите

Синдикатите призоваха учители, лекари и други държавни служители да продължат стачката във вторник

Франция остава под булото на протестите | StandartNews.com

Френските профсъюзи гласуваха в понеделник за удължаване на стачката поради липсата на споразумение между правителството и лидерите на профсъюзите относно противоречивите пенсионни планове на президента Еманюел Макрон, съобщават местните медии.

Синдикатите призоваха учители, лекари и други държавни служители да продължат стачката във вторник, тъй като Жан-Пол Дюловоа, министърът и върховният комисар, отговарящ за пенсионната реформа, и лидерите на профсъюзите не са постигнали споразумение.

„Безсрочната“ стачка се отрази на всички системи за обществен транспорт, пишат местните медии.

Парижкият оператор на обществен транспорт RATP обяви планове да продължи да стачкува до понеделник, което ще доведе до големи проблеми в столицата.

В петък на авиокомпаниите беше казано да намали вътрешните полети във Франция с 20%, което означава по-нататъшни анулиране, засягащи всички полети към, от или над страната.

След хаоса в четвъртък и петък, полетите се върнаха към нормалното, но в понеделник следобед DGAC обяви, че са помолени да променят своите графици поради общата стачка. Тъй като един от френските синдикати на контрольорите на полетите се присъедини към стачката, потенциално всички полети, идващи към Франция, могат да бъдат засегнати.

Железопътните профсъюзи също ще продължат да стачкуват и обслужването на влаковете на националния железопътен оператор SNCF е намалено с 90% от четвъртък.

В четвъртък започна една от най-големите стачки в най-новата френска история и стачкуващите продължиха да протестират срещу плановете на Макрон за пенсионна реформа.

Министерството на вътрешните работи заяви, че в протестите са участвали 806 000 души, докато профсъюзите споменават числото от близо 1,5 милиона.

При протестите са арестувани 90 души, съобщиха от полицията.

Понастоящем Франция има 42 различни пенсионни програми за различни сектори, но правителството предложи да се обединят тези системи в една пенсионна схема.

Реформата ще премахне привилегиите, предоставени на държавните служители, и постепенно ще увеличи възрастта за пенсиониране от 62 до 64 години, което се очаква да се отрази неблагоприятно на много сектори.

Работниците ще получат пълна пенсия, ако се пенсионират на 64-годишна възраст. Ако се пенсионират преди това, те биха загубили 5% от пенсиите си за всяка година предсрочно пенсиониране.

Те също биха спечелили 5% увеличение на пенсиите си за всяка година, ако се пенсионират след 64-годишна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай