Франция иска временно управление в "Рено - Нисан - Мицубиши"

Париж няма доказателства срещу арестувания в Япония директор Карлос Гон, започва проверки на данъчните му дела

Франция иска временно управление в "Рено - Нисан - Мицубиши" | StandartNews.com

 

Френската държава, която е един от акционерите в "Рено", ще поиска в компанията да бъде въведено временно управление след ареста на ръководителя на алианса "Рено - Нисан - Мицубиши" Карлос Гон в Япония. 
Това заяви министърът на финансите Брюно льо Мер в ефира на радио "Франс енфо", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Гон в момента не е "в позиция да управлява групата", каза Льо Мер, чието министерство е отговорно за 15-процентовия дял на държавата в "Рено".

"Необходимо е временно управление. Ще се срещна представителите на държавата в съвета на директорите на "Рено", за да ги помоля незабавно да въведат временно управление", посочи той, цитиран от ТАСС. 

Съветът на директорите на "Рено" ще се събере днес, за да обсъди следващите действия след ареста на Гон и предвид планираното му уволняване от "Нисан", допълва АП.

"От друга страна, няма да искаме формалното отстраняване на г-н Гон от съвета на директорите по много проста причина - нямаме доказателства срещу него", посочи министърът. Той допълни, че планира да поиска от японските власти информацията, която те са получили от "Нисан", "така че да знаем в какво точно е обвинен Гон", предаде ДПА.

Френските власти са започнали проучване на данъчните дела на Гон във Франция след новините от Япония, но не са открили нарушения, добави Льо Мер.

Карлос Гон е обвинен в злоупотреби заедно с един от ключовите директори на корпорацията Грег Кели. В продължение на години двамата са занижавали данните за доходите на Гон в отчетите пред фондовата борса в Токио. Разкрити са и случаи на използване на активи на компанията за лични цели. 

Гон може да бъде осъден на затвор до 10 години и глоба до 10 млн. йени (близо 89 000 долара), съобщиха японските медии. 

Според агенция "Киодо", Гон вече е сключил споразумение с разследващите органи, с което признава вината си и е дал гаранции, че ще сътрудничи напълно на прокуратурата, което може да смекчи наказанието му. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай