Франция и Саудитска Арабия стиснаха ръце за Ливан

Еманюел Макрон се срещна със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в Рияд

Франция и Саудитска Арабия стиснаха ръце за Ливан | StandartNews.com

Франция и Саудитска Арабия се договориха да работят заедно за решаване на кризата в Ливан и на дипломатическия спор между Бейрут и страните от Персийския залив. Това стана по време на визита на френския президент Еманюел Макрон в Саудитска Арабия.

Еманюел Макрон се срещна със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в Рияд - първа спирка от обиколката му в Персийския залив. Двамата са разговаряли по телефона с ливанския премиер Наджиб Микати, който определи телефонният разговор като важна стъпка за възстановяване на отношенията със страните от Залива.

Ливанския министър на информацията Жорж Кордахи подаде оставка в петък в опит да се сложи край на дипломатическия разрив между Ливан и Саудитска Арабия. Кордахи критикува през октомври Рияд за ролята му във войната в Йемен. Емчанюел Макрон е начело на международните усилия за намиране на решение на политическата и икономическата криза в Ливан.

Но вече над една година усилията му не дават резултат. През октомври Рияд експулсира ливанския пратеник в кралството, привика посланика си от Бейрут и забрани ливанския внос.

Обединените арабски емирства и Бахрейн предприеха подобни стъпи срещу Бейрут. Саудитска Арабия, където преобладават сунитите и шиитски Иран от десетилетия се борят за надмощие в регион, в това число и над Ливан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай