Финансовият директор  на ‎Huawei съди Канада 

Адвокатите на Мън Уанчжоу твърдят, че правата й са нарушени при ареста на летището и разпита

Финансовият директор  на ‎Huawei съди Канада  | StandartNews.com

Финансовият директор на китайския технологичен гигант Huawei Мън Уанчжоу заведе дело срещу канадските власти. Обвинението е в нарушение на нейните конституционни права при ареста й във Ванкувър в началото на декември, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Адвокатите на Мън са внесли иск пред Върховния съд на канадската провинция Британска Колумбия. Той е за обезщетение за нанесени вреди и е насочен срещу членове на канадското правителство.

Мън твърди, че е жертва на сериозни нарушения на конституционните й права при ареста й на летището във Ванкувър на 1 декември миналата година, извършен по искане на САЩ, както и при разпита след това. САЩ настояват за екстрадицията на Мън, като я обвиняват в измами, свързани с бизнес с Иран в нарушение на американските търговски санкции. Случаят породи безпрецедентна дипломатическа криза между Канада и Китай.

Адвокатите на Мън оспорват условията, при които е била разпитвана клиентката им в продължение на три часа от митнически служители. Официално разпитът е бил част от рутинна проверка и едва накрая на Мън е било заявено, че тя е арестувана заради издадена заповед за арест. През трите часа митничарите преглеждали телефона, компютъра и багажа й, нарушавайки правата й, посочват адвокатите.

Мън е дъщеря на основателя на Huawei. Тя беше пусната под гаранция от ареста и сега живее в жилището на съпруга си във Ванкувър.

В сряда Мън ще се яви пред съда. Тогава ще бъде посочена дата на заседанието, на което ще се реши нейната екстрадиция, след като в петък канадското правителство одобри да се пристъпи към процедурата.

Случаят може да отнеме месеци или дори години, преди да бъде разрешен, отбелязва агенция „Асошиейтед прес“.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай