Сривът на турската лира хвърлил Ердоган в отчаян ход

Президентът на Турция подгони 10 чужди посланици

Сривът на турската лира хвърлил Ердоган в отчаян ход | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ероган е поискал изгонването на чужди посланици в опит за отвличане на вниманието от икономическите проблеми на страната, съобщава агенция Ройтерс, като цитира критици на държавния глава.

В събота Ердоган заяви, че е дал нареждане посланиците на десет западни държави да бъдат обявени за персона нон грата заради искането им филантропът Осман Кавала да бъде освободен от затвора. Министерството на външните работи на Турция още не е изпълнило инструкциите на президента, което ще доведе до най-големия разрив със Запада откакто Ердоган пое властта преди 19 години.

Дипломатическата криза съвпада с притесненията на инвеститорите за рекордния срив на турската лира, след като централната банка, под натиска на Ердоган, неочаквано снижи нивата на лихвите с 200 пункта през миналата седмица, за да стимулира икономиката.

"Причините за тези действия не са защита на националните интереси, а създаването на фалшиви причини за сриването на икономика", отбеляза лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу в Туитър.

"Гледали сме този филм и преди. Трябва веднъж завинаги да се върнем към реалния дневен ред и фундаменталния проблем на тази държава - икономическата криза", заяви заместник-председателят на опозиционната "Добра партия" Явуз Агиралиоглу.

Ердоган определи посланиците като нагли и заяви, че те нямат право да искат освобождаването на Кавала, подчертавайки, че правосъдната система в страната е независима.

Според бившия дипломат Синан Юлген, който сега е директор на базирания в Истанбул аналитичен център ЕДАМ, изказването на Ердоган идва в неподходящ момент, докато Турция търси начини да пренастрои външната си политика и да я отдалечи от моментите на напрежение от последните години.

"Все още се надявам, че Анкара няма да премине през това", написа той в Туитър като описа подобна мярка от страна на Турция като безпрецедентна между съюзници от НАТО.

Според него дипломатите работят за постигане на "по-приемлива формула, но времето изтича".

Дипломатически източник заявява, че решение за посланиците може да бъде взето на среща на правителството в понеделник. Според него деескалация на напрежението е възможна, като се имат предвид опасенията от дипломатическа криза.

В понеделник посолствата на десет западни страни разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Осман Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Посланиците на тези страни - САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат обяснения във вторник. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи като "недопустим" техния призив в подкрепа на Кавала.

Осман Кавала беше арестуван първоначално във връзка с протестите за парка Гези през 2013 г. По-късно обвиненията срещу него бяха разширени и сега включват шпионаж и опит за сваляне на правителството по време на опита за преврат през 2016 г. От четири години Кавала е в затвора без присъда, въпреки че освобождаването му беше разпоредено с решение на Европейския съд за правата на човека през декември 2019 г.

Ройтерс припомня, че Ердоган не винаги изпълнява своите заплахи.

През 2018 г. той заяви, че Турция ще бойкотира стоки от САЩ заради спор с Вашингтон. Продажбите на стоки обаче не бяха засегнати. През миналата година Ердоган призова турците да бойкотират френски стоки заради "антиислямския" дневен ред на президента Еманюел Макрон. Това също не се случи, припомня Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай