Евросъюзът скача срещу Китай по американски модел

Китай е "систематичен съперник в популяризирането на други модели на управление"

Евросъюзът скача срещу Китай по американски модел | StandartNews.com

Временна забрана на Китай за придобиването на компании, които са обезценени или имат проблеми в бизнеса заради коронавируса, трябва да бъде наложена от Европейския съюз. Това заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер.

В интервю за вестник „Велт ам Зонтаг“ той каза, че подкрепя налагане на подобно едногодишно ограничение, докато кризата отмине. „Виждаме, че китайски компании, отчасти с помощта на държавно финансиране, все повече се опитват да изкупуват европейски фирми, които са евтини за придобиване или имат икономически трудности“, описа ситуацията Вебер.

Според него Европа трябва да действа координирано и да се защити. По думите му, в бъдеще Китай ще бъде най-големият конкурент на европейците в икономически, социален и политически план.

Председателят на групата на Европейската народна партия е на мнение, че Пекин представлява авторитарен модел общество, което иска да разшири мощта си и да замени Съединените щати като водеща сила. Според него, Европа трябва да приема Китай сериозно и да покаже уважение към страната, но преди всичко трябва да остане бдителна.

Междувременно ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова европейците "да поддържат необходимата колективна дисциплина" по отношение на Китай, който определи като "систематичен съперник в популяризирането на други модели на управление".

Отношенията на ЕС с Китай са толкова многообразни, че подходът ни не може да бъде едностранен, отбеляза Борел в публикация във в. "Монд".

Китай е партньор, с който ЕС споделя тясно свързани цели, партньор при преговори, с който ЕС трябва да намери справедлив баланс, икономически конкурент в надпреварата за технологично господство и систематичен съперник в популяризирането на други модели на управление, посочва Борел.

Изработването на общ европейски подход към държави - свръхсили никога не е било лека задача и случаят с Китай не е изключение. Нещо повече, Китай не се колебае понякога да се заиграва с тези разногласия. Несъмнено е обаче, че от нас, европейците, зависи да поддържаме нужната колективна дисциплина, допълва той.

Борел отбелязва, че ЕС и Китай често заявяват решимост да насърчават мултилатерализма и системата на ООН, но имат различен подход към него, например за универсалността и неделимостта на човешките права, за Конвенцията на ООН за морското право или за напрежението в Южнокитайско море.

Първият дипломат на ЕС изтъква също различните подходи в киберсферата или позицията на Китай, фокусирана върху държавата, за разлика от многонационалния подход на ЕС, основаващ се върху зачитането на основните права и свободи.

Промените в отношенията между ЕС и Китай се ускориха след появата на коронавируса. В началото, когато китайските болници бяха претоварени, ЕС без много шум осигури значителна помощ. По-късно, когато Европа се превърна в епицентър на пандемията, Китай пращаше количества медицински средства, но така, че цял свят да научи за това, припомни Борел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай