Европа на бунт срещу задължителните ваксини

Демонстрации имаше във Франция, Италия, Великобритания, Нидерландия, Гърция

Европа на бунт срещу задължителните ваксини | StandartNews.com

Стотици хиляди европейци протестираха срещу ограниченията, които все повече държави налагат за хора без ваксини. Демонстрации имаше във Франция, Италия, Великобритания и Нидерландия. За трети път само за седмица гражданско недоволство и по улиците на Атина. В гръцката столица се стигна и до ожесточени сблъсъци.

Над 4000 души за трети път само за седмица се събраха в Атина, за да кажат "не" на задължителните ваксини. Напрежението се покачи, когато група маскирани мъже започна да хвърля коктейли Молотов по полицаите, които им отвърнаха със сълзотворен газ. Нанесени са материални щети, има арестувани. Правителството на Кириакос Мицотакис внесе законопроект, който предвижда задължителна ваксинация за здравните работници. Тези, които откажат, са заплашени да останат без заплата. Обсъжда се дали мярката да не бъде приложена и в други сектори, сред които и образованието.Многохиляден протест и в сърцето на Лондон. Въпреки че преди дни премиерът Борис Джонсън обяви чувствително облекчаване на мерките, хората настояват за пълно отваряне на страната. Напрежение имаше на "Даунинг стрийт" 10, където резиденцията на министър-председателя беше замеряна с топки за тенис, върху които бяха изписани обидни послания.

Най-малко 160 хиляди бяха демонстрантите в Париж, Лион и други френски градове. Стигна се и до сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпите.

Властите в Париж обмислят едни от най-строгите мерки срещу COVID. Ако така предложеният Зелен паспорт бъде приет, стотици хиляди французи, които не са ваксинирани, няма да могат да посещават нито културни мероприятия, нито заведения и търговски центрове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай