Еврокомисията бие отбой за сделка за Брекзит

Не знаем дали преговорите ще продължат и след края на тази година, казват от ЕК

Еврокомисията бие отбой за сделка за Брекзит | StandartNews.com

Готовност да продължи преговорите с Лондон за бъдещо търговско споразумение и догодина изрази днес Европейската комисия. Засега целта ни остава постигането на договореност преди 31 декември, заяви говорител на комисията. Той добави, че ако споразумение няма до Нова година, ще настъпят последици и ЕС ще бъде готов със съответния план за действие. Говорителят поясни, че ако преговорите продължат по-дълго от очакваното досега, ЕС ще остане в рамката, определена по-рано от Европейския съвет.

Не знаем дали преговорите ще продължат след края на тази година, важното е да има с кого да преговаряме, посочи той. Говорителят потвърди, че ограничението за служба в институциите на ЕС до навършване на 70-годишна възраст ще се приложи и спрямо европейския главен преговарящ Мишел Барние. Той не отрече, че е възможно, ако преговорите продължат и догодина, Барние повече да не бъде част от европейския екип.

По неговите думи не може да се каже дали срещата тази седмица в Брюксел между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и британския премиер Борис Джонсън ще бъде последна по въпроса със споразумението, дали ще доведе до пробив и дали ще бъде решаваща. Ще продължим усилията си толкова дълго, колкото е необходимо, заяви говорителят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай