Ето я първата страна, преборила вируса. Как?

Заразените се хващат още на летището

Ето я първата страна, преборила вируса. Как? | StandartNews.com

Исландия  има късмет, че стана първата държава в Европа, която на практика се отърва от Covid, пише в своя разработка "БиБиСи".

Хотелските нощувки се завръщат, ресторантите, концертите и всичко останало, за което копнее останалата част на Европа, също.

Преди да излезе тази публикация е имало само 20 активни случая с коронавирус в страната-остров. Един човек се е лекувал в болница, а Исландия е имала общо 29 смъртни случая, което се равнява на 8,5 на 100 000 души.

"Подготвям се за тази пандемия от 15 години", заявява пред "БиБиСи" главният епидемиолог на Исландия - проф. Торолфур Гуднасон, който е отговорен за пандемичния отговор на Исландия от самото начало на епидемията.

"Решихме веднага какво ще направим: тестване, проследяване на контактните със заразени и поставяне на всички диагностицирани в изолация. Направихме това агресивно, още от първия ден", казва проф. Гуднасон.

Неговият екип за проследяване на контактните хора, екипиран с реални детективи, е бил готов и работел още преди Исландия да регистрира първия си случай на заразен с коронавирус.

Не особено приветлив хотел в центъра на Рейкявик е направен на изолатор.

В Исландия първата вълна на заболяването бързо била поставена под контрол и до май 2020 г. обявиха страната свободна от Covid. Нещата останали така известно време, но до края на лятото миналата година Исландия била неочаквано ударена от друга, по-свирепа вълна, след като двама туристи с положителни тестове нарушили правилата на изолацията си.

Разликата сега е, че заразените идват направо от летището. От юни миналата година всеки пристигащ в страната преминава под карантина, а на летището му се правят задължителни тестове.

"Мисля, че е важно политикът да осъзнае какво е политика и какво трябва да бъде решено с научни средства. Твърдо съм убедена, че трябва да слушаме повече експертите, когато става дума за мерките при пандемията", споделя пред "БиБиСи" премиерът на Исландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай