ЕС започва преговори за Спутник V

Унгария и Словакия вече купиха от руския препарат.

ЕС започва преговори за Спутник V | StandartNews.com

Европейският съюз възнамерява да стартира преговорите за покупка на руската ваксина "Спутник V", за което е необходимо искане от четири европейски държави. Информацията е от представител на съюза, цитиран от "Ройтерс".

Според представителя няколко държави от ЕС вече обмислят възможността да започнат преговори за покупката на ваксината, но ще се спазят правилата на Съюза, които изискват поне 4 държави да изявят желание за сделката, за да започнат преговорите.

Унгария и Словакия вече купиха от руския препарат.

На свой ред Италия трябва да стане първата европейска държава, където производството на "Спутник V" ще започне в съответствие със споразумението, постигнато между Adienne Pharma & Biotech и Руския фонд за директни инвестиции.

На 4 март Европейската агенция по лекарствата обяви началото на последователен преглед на ваксината "Спутник V". Регулаторът на ЕС заяви, че по време на одита специалистите ще оценят съответствието на лекарството със стандартите на ЕС в областта на ефикасността, безопасността и качеството.

"Спутник V" е една от трите водещи ваксини срещу коронавирус в света по брой одобрения, получени от държавните регулатори. Към днешна дата медикаментът е регистриран в 50 държави с общо население от над 1,3 милиарда души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай