ЕС призова Русия незабавно да освободи Навални

Европейският съюз призовава Русия "за незабавно и безусловно освобождаване" на Алексей Навални

ЕС призова Русия незабавно да освободи Навални | StandartNews.com

Европейският съюз призовава Русия "за незабавно и безусловно освобождаване" на Алексей Навални, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от РИА Новости и Агенция "Фокус".

Външните министри на 27-те страни от ЕС ще обсъдят на следващата си среща през февруари ситуацията с Алексей Навални, както и възможните по-нататъшни стъпки на Общността, се казва още в изявлението. „Европейският съюз ще се върне към този въпрос на предстоящия Съвет по външни работи и ще обсъди последиците от него и възможни по-нататъшни действия“.

Във вторник Симоновският съд на Москва постанови замяна на условната присъда на Навални по делото "Ив Роше" с ефективна. Малко след това водещи западни държави, включително САЩ, Германия, Франция и Обединеното кралство, призоваха руските власти да освободят Навални.

По-рано руското външно министерство посъветва чуждестранните политици, коментиращи ситуацията с Навални, да зачитат международното право и да се справят с проблемите в своите страни, отбелязвайки, че изявленията на западните политици по тази тема са „като от калъп“. Кремъл заяви, че не възнамерява да се вслушва в изявления от чужбина за Навални.

"ЕС призовава за незабавно и безусловно освобождаване на Навални, както и на гражданите и журналистите, които са били задържани за упражняване на правото им на мирни събрания и свобода на словото", заяви Борел в изявление от името на ЕС.

В документа се казва, че "ЕС осъжда решението на руските власти по присъдата на Навални и го счита за неприемливо, тъй като е политически мотивирано и противоречи на международните задължения на Русия за правата на човека". Той също така отбелязва, че Европейският съд по правата на човека „вече постанови през 2017 г., че присъдата на Навални е произволна и необоснована“.

Твърденията, че Навални е преследван единствено заради политическата му дейност, бяха опровергани от Европейския съд по правата на човека: Страсбург не призна политическите мотиви по делото „Ив Роше“ (жалбата беше по него), въпреки че присъди обезщетение за домашния арест, които са платени изцяло от руските власти, коментира РИА Новости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай