ЕС може да съди Великобритания

Иска от Лондон да изплати дълговете си

ЕС може да съди Великобритания | StandartNews.com

Борис Джонсън заплаши, че страната му няма да плати  дължимите на съюза 40-45 милиарда евро

Европейският съюз може да предаде Великобритания на Европейския съд, ако Лондон не изплати дълговете си към бюджета на ЕС. Това заяви днес еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че правителството на премиера Тереза Мей се е съгласило за погасяването на задълженията. По неговите думи, който и да наследи подалата оставка Мей, би следвало да изпълни даденото обещание. Йотингер настоя, че във взаимоотношенията между ЕС и британската страна следва да има последователност.

ЕК вчера съобщи, че ако Великобритания напусне ЕС без договор, изплащането на задълженията към бюджета ще бъде сред трите основни открити въпроса, преди да се пристъпи към преговори за бъдещите отношения. Другите два въпроса са свързани с правата на гражданите на ЕС, заселили се във Великобритания преди оттеглянето на страната от Общността, и прилагането на споразумението между Лондон и Дъблин за ирландската граница. 

В последните дни кандидатът за следващ председател на британската Консервативна партия Борис Джонсън заплаши, че страната му няма да плати дължимите 40-45 милиарда евро към бюджета на ЕС.

Вчера фаворитът за поста на Мей - Борси Джонсън обеща да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври - със сделка или без, като предупреди разединената си Консервативна партия, че "забавянето означава поражение". Също така отрече, че целта му е твърд Брекзит - развод с ЕС без сделка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай