ЕС: Атакувайте фирмите, ако бавят ваксините

Урсула фон дер Лайен е разговорала с босове на компании

ЕС: Атакувайте фирмите, ако бавят ваксините | StandartNews.com

Държавите от ЕС имат правото да предприемат действия срещу производителите на ваксини за забавените доставки. Това заявиха днес говорители на Европейската комисия, съобщи БТА.

Държавите от ЕС и ЕК не са доволни от новините от миналата седмица, посочиха говорителите по повод съобщението на "АстраЗенека", че доставките ще се забавят допълнително, както по-рано заявиха и от "Пфайзер".

Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен днес е разговаряла с ръководството на "АстраЗенека", а следобед предстои подобен разговор и с участието на представители на държавите от ЕС.

Говорителите посочиха в отговор на въпрос, свързан със затрудненията на производителите, че лабораториите сами могат да преценят дали да не използват производствените мощности на други фирми, за да се добият необходимите количества ваксини

Те добавиха, че сключените от ЕК предварителни споразумения предвиждат възможност държавите от ЕС да заведат иск за неизпълнение на договор.

ЕК настоява графикът на доставките да се спазва, особено след като осигури значително финансиране на двете фирми за разгръщане на производствени мощности още преди одобрението за техните ваксини от европейската агенция по лекарствата, допълниха говорителите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай