Ердоган се похвали с чудо, нарече Турция "изгряваща звезда"

Турция е изгряваща звезда благодарение на добре обмислена политика, казва президентът

Ердоган се похвали с чудо, нарече Турция "изгряваща звезда" | StandartNews.com

Повишаването на брутния вътрешен продукт (БВП) на Турция до края на 2021 г. ще достигне двуцифрено число, което ще превърне страната в "изгряваща звезда на XXI век". Това обяви президентът Реджеп Таийп Ердоган.

„Турция е изгряваща звезда благодарение на добре обмислена политика. Тя се превърна в една от двете страни в света, чиито икономически растеж през първата година на пандемията беше положителен. Ще постигнем двуцифрен ръст на БВП за тази година“, каза турският лидер в реч пред функционерите на управляващата партия в провинция Газиантеп.

По думите му когато ръководената от него Партия на справедливостта и развитието е дошла на власт в Турция през 2002 г., резервите на Централната банка са били едва 27,5 млрд. долара, а дългът към МВФ - 23,5 млрд. долара.

„Днес говорим за 120 милиарда долара в резерви на Централната банка и никакъв дълг към МВФ. Годишният размер на износа на Турция достигна рекордните 221 милиарда долара... Наскоро се опитаха да разпалят паника в страната с безпрецедентните опити за манипулиране на валутния пазар, но решихме този проблем само за един час“, добави Ердоган.

Миналата седмица централната банка на Турция реши да намали дисконтовия процент от 15% до 14%, което предизвика рязък спад на турската валута - в понеделник доларът достигна рекордните 18,4 лири. Вечерта на същия ден обаче спадът на националната валута беше заменен със значително увеличение, в резултат на което лирата компенсира загубите от последните седмици.

Рязко укрепване на лирата започна в понеделник, след като Ердоган обяви нови мерки за стабилизиране на валутата. Правителството ще насърчи депозитите в лири, като компенсира загубите на вложителите.

През януари турската валута се търгуваше при курс от 7,4 лири за долар.

По-рано лидерите на основните опозиционни партии в Турция обвиниха Ердоган в икономическа некомпетентност и призоваха за предсрочни избори. Турският лидер отхвърли призива, като каза, че президентските и парламентарните избори в Турция ще се проведат по план през юни 2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай