Ердоган посочи главната заплаха за демокрацията

Дезинформацията се превърна в глобален проблем за сигурността, заяви турският президент

Ердоган посочи главната заплаха за демокрацията | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече социалните медии „един от основните източници на заплаха за демокрацията“, когато за пореден път сигнализира, че неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се готви да въведе по-строги мерки за регулирането й. 

„Социалните медии, които бяха приветствани като символ на свободата, когато се появиха за първи път, сега се превърнаха в един от основните източници на заплаха за днешната демокрация. Дезинформацията се превърна в глобален проблем за сигурността. В тази връзка е важно да информираме обществеността и да се борим с дезинформацията и пропагандата в рамките на истината“, каза той на 11 декември.

Ердоган направи това във видеообръщение, в първия ден от срещата на върха на Stratcom 2021, организирана от президентската дирекция за комуникации.

„Опитваме се да защитим нашите хора, особено уязвимите сектори на нашето общество, от лъжи и дезинформация, без да компрометираме правото на нашите граждани да получават точна и безпристрастна информация.

„Никой, никоя компания не може да бъде над закона... Определено няма да позволим истината да бъде покрита с лъжи“, каза още той.

Управляващата партия ПСР подготвя проект на закон, който ще санкционира "фалшиви новини" и "дезинформация" в социалните мрежи.

Подробности за предложението все още не са споделени публично, но в различни информации се казва, че то предвижда създаването на дирекция за социални медии, която да следи онлайн коментарите. 

Съобщава се, че предстоящото законодателство предвижда до пет години затвор за потребител на социални медии по обвинения за „фалшиви новини и дезинформация“.

Съответният законопроект ще е вторият по отношение на социалните медии в Турция. Предишният принуди социалните медийни платформи да открият офиси в Турция и да имат свой официален представител, отгонорен за съдържанието на платформите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай