Ердоган миряса, кани евролидери в Истанбул

Ще има нова среща на върха в Истанбул с Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Ердоган миряса, кани евролидери в Истанбул | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи за нова среща на върха в Истанбул с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел идната седмица. Има вероятност в нея да присъства и британския премиер Борис Джонсън.

"Ще проведем тази среща следващия вторник. Ако Борис Джонсън успее да дойде, това ще бъде среща на върха между четирима лидери, а ако не, ще бъде между трима", каза Ердоган пред репортери при завръщането си от Брюксел.

Турският президент намекна за нова фаза в отношенията с ЕС, като каза: „Предприехме много стъпки и ще продължим да напред“.

Ердоган заяви, че Турция е започнала нова дипломатическа инициатива за прекратяване на огъня в Идлиб. Той заяви в Брюксел, че са били обсъдени проблемите с мигрантите и ситуацията в Идлиб.

„Обсъждахме заплахите за сигурността, с които Турция се сблъсква с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Обсъдихме отговорностите на НАТО и ЕС. Поканихме НАТО на спешна среща на 28 февруари и поставихме нашите искания“.

Турският лидер заяви, че очаква положителни резултати от предстоящата среща на НАТО на 11 март.

Ердоган подчерта необходимостта от преоценка на отношенията между Турция и ЕС, като заяви, че лидерите на ЕС са съгласни, че Турция е спазила своята страна по споразумението за бежанците през 2016 г., целящо да спре потока на нелегални мигранти към Европа.

„Надяваме се политически и технически екипи да работят по тези въпроси и до срещата на върха на лидерите на ЕС на 26 март да имаме конкретни резултати. Една от основните причини, поради които имаме проблеми, е липсата на диалог", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай