Ердоган бесен, тръгва на война за турската лира

Турция води "икономическа война за независимост" и няма да се поддаде на натиска

Ердоган бесен, тръгва на война за турската лира | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е наредил разследване за възможни валутни манипулации след резкия спад на турската лира тази седмица, предаде Ройтерс, като се позова на Анадолската агенция, пише dir.bg.

Според агенцията Ердоган е наредил на Държавния надзорен съвет да идентифицира институциите, които са купили големи суми чуждестранна валута и да докладва дали е имало някаква манипулация.

В реч той заяви, че Турция води "икономическа война за независимост" и няма да се поддаде на натиска да промени своята политика.

Ние виждаме игрите, които се играят с обменния курс, лихвите и скока на цените от тези, които искат да извадят нашата страна от уравнението, каза Ердоган.

Турската лира отбеляза рекорден спад, след като на 18 ноември централната банка понижи основния лихвен процент от 16 на 15 процента, като това бе трето понижение за по-малко от два месеца. Турската лира загуби над 40 процента от стойността си от началото на годината, като отбеляза исторически рекорден спад до 13,49 лири за долар във вторник, когато изгуби над 14 процента от стойността си само за един ден. Ердоган защитава понижаването на лихвените проценти въпреки инфлацията от 20 на сто.

Турският Държавен надзорен съвет може да изисква представяне на информация и документи и ще представи своите заключения на съответните институции, информира Анадолската агенция.

Поевтиняването на лирата удари директно по джоба на повечето турци, но това не разколеба ни най-малко президента Реджеп Тайип Ердоган в това, което той нарича война за независимост (по подобие на войната на Кемал Ататюрк срещу Гърция и Антантата отпреди век).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай