ЕП одобри резолюцията за Шенген

В доклада се настоява и за пълното интегриране на България и Румъния в зоната за свободно движение

ЕП одобри резолюцията за Шенген | StandartNews.com

С 505 гласа "за", 134 - "против" и 54 - "въздържали се" ЕП гласува резолюция за фукционирането на Шенгенското пространство, в която също така призовават България и Румъния да бъдат напълно интегрирани в Шенген. Резолюцията на Европейския парламент не е правнообвързваща, решението за приемането на страни държави трябва да бъде взето от държавите-членки на ЕС.

Европейският парламент призовава за възстановяване на свободното движение в рамките на Шенгенското пространство, което беше нарушено с въвеждането на граничен контрол заради кризата със COVID-19. В резолюцията се казва, че държавите членки трябва бързо да възстановят свободното движение в Шенгенското пространство, предава БНТ. Според евродепутатите някои проверки по вътрешните граници се извършват от 2015 г. насам и вече не отговарят на критериите за пропорционалност и необходимост и следователно са незаконни. Когато е необходимо, Комисията следва да започне и процедури за нарушение.

Членовете на ЕП са обезпокоени от сведенията за акции за отблъскване от страна на Frontex по външните граници на Шенген и настояват за повече прозрачност относно дейностите на агенцията, особено тези, които се извършват в морето, както и за изпълнение на задълженията ѝ за докладване. Парламентът подчертава, че оказването на помощ на бедстващи хора в морето е правно задължение и изисква от граничната агенция да наеме наблюдателите на основните права, от които се нуждае, както е предвидено в регламента.

В доклада се настоява и за пълното интегриране на България и Румъния в зоната за свободно движение, като се отбелязва, че и двете страни са изпълнили изискванията за присъединяване към Шенген.

Хърватия също е изпълнила изискванията, както отбеляза Комисията по време на посещението си в страната през ноември 2020 г. Въпреки това членовете на ЕП са обезпокоени от сведенията за нарушения на правата на човека на хърватските граници и се надяват Хърватия да осигури адекватни нива на персонал, обучение на персонала и капацитет за наблюдение при граничните си операции. Евродепутатите приветстват създадения от Хърватия независим механизъм за мониторинг на действията на полицията спрямо незаконните мигранти и кандидати за международна закрила.

Евродепутатите приветстват разработването на информационни системи (като визовата информационна система и системата за влизане и излизане) в областта на управлението на границите и визите и призовават тези проекти да бъдат бързо завършени. Въпреки че граничният контрол остава прерогатив на държавите членки, евродепутатите настояват за реформа на Шенгенския кодекс и гаранции, че държавите ще оттеглят граничния контрол, когато той не е необходим и не е пропорционален отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай