Китай застрашава германския технологичен суверенитет

С цел разширяване на икономическото си влияние компании от Китай все по-често купуват високотехнологични фирми в чужбина, включително в Германия, като чрез тях китайската държава получава пряк достъп до чуждестранно ноу-хау

Китай застрашава германския технологичен суверенитет | StandartNews.com

Експанзията на комунистически Китай сериозно заплашва германския технологичен суверенитет, предупреждава комисия от експерти, които консултират германското правителство в областта на иновациите.

„Правителството на Германия трябва да контролира по-строго икономическото и научното сътрудничество с Китай. Необходимо е внимателно да се проучват и проверяват преките инвестиции на китайски фирми в германски предприятия и да се изискват равни права за германските инвеститори в Китай. Трябва активно да обучаваме специалисти, които добре знаят китайски език. Трябва също да се създаде консултативен център, който да обяснява на германски и европейски учени, работещи с Китай, и на представители на средния и малкия бизнес спецификите на сътрудничеството с тази страна”.

Това са някои от основните препоръки, описани в годишен доклад на експертите от Комисията за научни изследвания и иновации към правителството в Германия. Документът бе представен на пресконференция в Берлин на 19 февруари от новия председател на комисията Уве Кантнер, професор по икономика в университета „Фридрих Шилер“ в Йена.

„Обменът на знания и технологии между Германия и Китай“ е една от трите основни теми на доклада, заедно с „Киберсигурност“ и „Иновации в Източна Германия 30 години след обединението на страната“. Именно тази част на доклада, която касае китайските иновации, предизвика небивал интерес от страна на германския икономически вестник “Ханделсблат”. В статия със заглавие „Съветниците за иновации на Меркел предупреждават за Китай“ вестникът публикува пространно интервю с председателя на експертната комисия Уве Кантнер. В интервюто той обяснява, че експертите в комисията – шестима университетски професори – са много загрижени за „запазването на германския технологичен суверенитет“ и алармират за опасността от увеличаване на „технологичната му зависимост от Китайската народна република“. Затова правителството на Ангела Меркел се насърчава да “затегне и разшири” контрола върху икономическите и научните връзки с Китай.

Експертите обаче уточняват, че изобщо не става въпрос за ограничаване на сътрудничеството. „Германия има много ползи и интереси от доброто сътрудничество в научната и икономическата сфера с такъв бързо развиващ се иновационен център като Китай - подчертава докладът. - Трябва обаче да се има предвид, че всички научни и иновативни дейности в Китай се ръководят и контролират от комунистическата партия, а тя има амбициозни глобални цели”.

С цел разширяване на икономическото си влияние компании от Китай все по-често купуват високотехнологични фирми в чужбина, включително в Германия, като чрез тях китайската държава получава пряк достъп до чуждестранно ноу-хау. В същото време обаче дейността на частни германски компании, инвестиращи в Китай, е строго регламентирана. Само в много специални и редки случаи например им е позволено да купуват китайски фирми или да придобиват контролен дял в тях.

Според експертите от комисията това несъответствие, което беше посочено от германския бизнес преди около година, е сериозен проблем. И препоръката им към германското правителство е да се стреми към равнопоставени условия за преки чуждестранни инвестиции. Именно затова те приветстват плановете на германското министерство на икономиката да преосмисли възможностите за покупка на високотехнологични фирми от чуждестранни инвеститори. „Партньор, който нарушава правилата на пазарната икономика, не може да бъде спрян с пазарни инструменти“, казва още Уве Кантнер.

В доклада на комисията се отбелязва още, че в Германия все още има много малко компетентни специалисти, които говорят китайски и „знаят и разбират пазарите, условията на институционалната рамка и политическите структури“ в Китай. Това е повод експертите да препоръчат да се стимулира изучаването на китайски език, както и да се създаде изцяло специален германско-китайски център за сътрудничество.

Такъв специализиран център целенасочено би събирал информация за опита и проблемите във взаимодействието с Китай. Услугите на центъра също трябва да бъдат достъпни за средния и малкия бизнес. А притеснението на най-малките фирми е, че не могат да си позволят собствени специалисти, които познават Китай, а още повече не могат да си позволят и представителство в Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай