ЕК заплаши, че ще спира еврофондове

При липса на върховенство на закона

ЕК заплаши, че ще спира еврофондове | StandartNews.com

Германското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент съобщиха, че са постигнали предварително съгласие за въвеждане на условие за обвързване на бъдещите разходи от общия бюджет със състоянието на върховенството на закона.

Новото изискване ще позволи бюджетът на ЕС да бъде защитен, когато се установи, че нарушенията на принципите на върховенството на правото в някоя държава от Общността засягат или може да засегнат правилното управление на общия бюджет или защитата на европейските финансови интереси по достатъчно пряк начин, гласи договореният текст.

Новата мярка обхваща всички бюджетни разходи и се предвижда да бъде прилагана не само в случаи на корупция и измами, а и при незачитане на основните ценности на ЕС, уточнява ЕП.

Отбелязва се, че държавите от ЕС са длъжни да следват ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително на малцинствата.

ЕП настоява данъчните измами и укриването на данъци да бъдат възприемани като възможни нарушения на върховенството на правото, включително и отделните случаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай