Джонсън и Хънт финалисти за премиер на Великобритания

Разполагат с месец за кампании из страната

Джонсън и  Хънт финалисти за премиер на Великобритания | StandartNews.com

Майкъл Гоув получи само два гласа по-малко от Джеръми Хънт

Бившият британски външен министър Борис Джонсън ще се изправи срещу настоящия дипломат №1 Джереми Хънт в надпреварата за нов лидер на британската Консервативна партия и премиер на страната. При последното гласуване тази вечер отпадна Майкъл Гоув, който получи само два гласа по-малко от Джеръми Хънт.

Джонсън отново убедително спечели гласуването при депутатите, като получи 160 гласа от 313 възможни, като имаше и една невалидна бюлетина. Външният министър Джереми Хънт получи 77 гласа, а министърът на околната среда Майкъл Гоув - 75.

Джонсън и Хънт ще разполагат с един месец, за да проведат техните кампании из страната, след което членовете на Консервативната партия ще изберат новия си лидер и премиер на Обединеното кралство. Техните изяви ще бъдат отразявани щателно от медиите.

Първоначалните реакции на политическите наблюдатели са, че Борис Джонсън ще има по-лека задача срещу Джереми Хънт, отколкото ако беше останал Майкъл Гоув. Не на последно място, защото Хънт е от лагера на гласувалите за оставане в ЕС, макар и да претърпя известна еволюция през годините.

Резултатите от гласуването на партийните членове се очакват в седмицата, започваща на 22 юли.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай