Джакарта се наводни

В Джакарта живеят близо 10 милиона души, или общо 30 милиона заедно с околностите

Джакарта се наводни | StandartNews.com

Тежки наводнения сполетяха столицата на Индонезия Джакарта. Докато жителите празнуваха настъпването на новата година, те причиниха смъртта на четирима души, принудиха хиляди да напуснат домовете си и затвориха местното летище за вътрешни полети, блокирайки 19 000 пътници. Десетки хиляди празнуващи подгизнаха под проливния дъжд, докато чакаха празничните фойерверки. Националната агенция за бедствията и миграцията съобщи, че мусонни дъждове и придошли реки са наводнили поне 90 квартала. Над 19 000 души са потърсили подслон във временни убежища, след като водата на няколко места се е покачила до 3 метра.

Губернаторът на Джакарта съобщи пред репортери, след като направи обиколка над наводнения град с хеликоптер, че през нощта е регистрирано над три пъти повече от обичайното количество дъжд в Джакарта и Западна Ява, което е довело до прииждането на реките Чиливунг и Чисадане. 120 000 спасители са изпратени, за да евакуират засегнатите райони и да монтират подвижни помпи, защото се очакват още валежи. Губернаторът обеща, че администрацията ще довърши проектите, включително язовир и шлюз, по двете реки, за да предотврати наводненията.

В Джакарта живеят близо 10 милиона души, или общо 30 милиона заедно с околностите. Столицата страда често от наводнения и бързо потъва заради безконтролното извличане на подпочвени води. Задръстванията причиняват загуби на икономиката от 6,5 милиарда годишно по официални оценки.

Президентът Джоко Видодо обяви през август, че столицата ще се премести в рядко населената провинция Източен Калимантан на остров Борнео, прочут с орангутаните и дъждовните си гори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай