Две руски ракети отстреляли боинга над Иран

Ракетите са били Tor-M1 от зенитно-ракетна система, която е руско производство

Две руски ракети отстреляли боинга над Иран | StandartNews.com

Самолетът Боинг на украинска авиокомпания, който се разби край Техеран на 8 януари, е бил свален с две ракети земя-въздух с малък радиус на действие. Това се казва в официално съобщение на Организацията за гражданска авиация на Иран, съобщи "Блумбърг".

Според доклада на експертите, ракетите са били Tor-M1 от зенитно-ракетна система, която е руско производство.

Самолетът е излетял от Техеран в 6:12 ч. сутринта местно време. Връзката между екипажа и диспечерите е прекъснала когато самолетът е бил на височина 8 100 фута, се казва още в отчета. Той е изчезнал от екраните за вторично наблюдение в 6:15 ч., а от главните системи за наблюдение - в 6:18 ч.

Първоначално Иран отричаше, че самолетът е свален и твърдеше, че става дума за техническа повреда. Впоследствие обаче снимки и видеоматериали показаха недвусмислено, че става дума за попадение на ракета и Техеран призна.

Иранските експерти отбелязват, че "черните кутии" са едни от най-модерните в света за своя клас и Иран не разполага с технология за тяхното дешифриране. Същевременно френските и американските агенции по разследване на авиационни произшествия отказаха да предоставят на Иран оборудване за това.

При катастрофата загинаха всички 176 души на борда. Сред тях са 11 украинци - двама пътници и 8-членният екипаж, както и 82-ма ирански граждани, 63-ма канадци, 10 шведи, четирима афганистанци и трима германци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай