Двама загинали и 43 ранени при труса в Истанбул

След вчерашното земетресение има повече от 100 вторични труса

Двама загинали и 43 ранени при труса в Истанбул | StandartNews.com

Двама души са загинали и 43-ма са ранени във вчерашното земетресение в Истанбул.

Жертвите са починали от сърдечен удар, а пострадалите са леко ранени докато бягали, за да се спасят.

От обсерваторията Кандилли съобщиха, че земетресението от 5,7 по Рихтер е било с епицентър в Мраморно море на 14 километра дълбочина, на 75 километра от Истанбул.

Директорът на обсерваторията предупреди за очаквани вторични трусове и посъветва гражданите да не влизат в повредените сгради. Жителите на редица квартали на града прекараха нощта на открито.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу съобщи, че се осигуряват храна и необходимите консумативи за гражданите, които са навън.

Известен турски сеизмолог предупреди, че вторичните трусове ще продължат поне още 20 дни. Властите предупреждават гражданите да не влизат в рискови сгради, които не са малко в града.

А у нас според сеизмолога проф. Емил Ботев от Геофизичния институт към БАН микроземетресенията на територията на Турция след вчерашния трус, които не са усетени от хората, са повече от 100. „Има регистрирани около 30 афтършока. Отбелязани са само случаите, които са усетени от населението. Това е магнитуд по-голям от 2.5 по скалата на Рихтер”, посочи той пред Нова телевизия.

„България е на повече от 150 км и очакваме не повече от 6-та до 7-ма степен въздействие на територията на страната ни, по 12 степенната скала за оценка на интензивността”, допълни проф. Ботев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай