Двама българи са сред героите в екипа на SpaceX

Ей това момче, което седи до Илон Мъск, се казва Кико Дончев

Двама българи са сред героите в екипа на SpaceX | StandartNews.com

За "българската следа в SpaceX" публикува пост във Фейсбук нашата сънародничка Ваня Божилова Крамер.

“Понеже днес всички гледаме нагоре и мечтаем за иновации и технологии за по-добро бъдеще. Ей това момче, което седи до Илон Мъск, се казва Кико Дончев и е Director, Dragon Ground and Launch Operations (директор на наземни операции и подготовка за изстрелване). Той е малко над 30 години, а според Linkedin профила му работи в SpaceX от 9 години и 11 месеца", пише Крамер.

И продължава: баща му Асен Дончев е известен наш математик. Знам, че има и още българи в SpaceX, сред тях и едно момиче от Синсинати. Не знам за вас, но аз съм щастлива!”

Снимката е от 30 май 2020 година, уточнява авторката на поста.

Орлин Велев е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на „Спейс екс“. Той е част от компанията от 3 години. Учил е в университета „Джорджия Тех“ със специалност „Машинно инженерство“. След завършването прави докторантура по компютърни науки в „Джорджия Тех“.

Макар и с няколко дни закъснение, след като на 27 май изстрелването беше отменено заради лошото време, космическият кораб „Крю Дракон“ на „Спейс Екс“ на Илон Мъск потегли снощи към Международната космическа станция с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Часът на изстрелването на Dragon, който беше монтиран върху ракета-носител „Фалкън“, беше точно определен, за да може американците успешно да се скачат с МКС, която преминава над Земята с 27 000 км/ч.

Първата пилотирана мисия на НАСА от 9 години насам успешно излетя от космическия център „Кенеди“ във Флорида.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай