Драмата в Казахстан. Ще влязат ли чужди войски?

Германия спря оръжието за Алмати, САЩ притеснени от руснаците

Драмата в Казахстан. Ще влязат ли чужди войски? | StandartNews.com

Драмата в Казахстан продължава и стана част от сложните отношения САЩ-Русия в момента. В последните три дни се стигна до смъртоносни сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Искрата на най-големите размирици в бившата съветска република в Централна Азия, откакто тя стана независима преди три десетилетия, бе дадена от поскъпването на горивата.

Ще е "много трудно" да бъде издействано изтеглянето на руските войски от Казахстан, прогнозира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес. На пресконференция във Вашингтон той заяви, че "един урок от най-новата история е, че когато руснаците дойдат у вас, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат".

Блинкън се усъмни в необходимостта от разполагане на чуждестранни войски в Казахстан.

"Струва ми се, че казахстанските власти определено са в състояние да реагират по подходящ начин на протестите и да установят ред, спазвайки в същото време правата на демонстрантите. Затова аз не разбирам защо те чувстват необходимост от външна помощ", каза държавният секретар на САЩ, изразявайки безпокойство във връзка с извънредното положение в Казахстан.

Междувременно Германия спря износа на оръжие за Казахстан заради размириците там, предаде ДПА.

Алмати, най-големият град в Казахстан и негова икономическа столица, от дни е арена на безредици, включително и на опожаряване на държавни учреждения и масови мародерства.

Най-голямата от години вълна на протести беше предизвикана от негодувание срещу значителното повишение на цените на горивата по бензиностанциите в богатата на петрол и газ бивша съветска република с население от над 18 милиона души. Впоследствие те прераснаха в антиправителствени протести.

В отговор президентът Касъм-Жомарт Токаев уволни правителството, а в сряда вечерта армията се намеси в Алмати.

Оглавяван от Русия военен съюз на бивши съветски републики, Организацията на Договора за колективна сигурност, пък изпрати десантни части като част от мироопазващи сили.

Вчера Токаев нареди да се стреля без предупреждение по протестиращите, които заплашват оцеляването на авторитарното му управление, отбелязва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай