Тежка нощ в Германия. Влиза ли в живот след Меркел?

Победителят в изборите не може да бъде ясен в момента

Тежка нощ в Германия. Влиза ли в живот след Меркел? | StandartNews.com

Победителят в парламентарните избори в Германия все още не може да бъде обявен. Според първите резултати от преброяването на бюлетините социалдемократическата партия води с 25,7 процента, следвана от консервативния блок ХДС/ХСС с 24, 6 на сто от гласовете.

Социалдемократът Олаф Шолц определи резултата като „голям успех” за партията след силна кампания в последната фаза на предизборния маратон.

"Предстои ни дълга нощ, това е сигурно, както е сигурно, че германците гласуваха за социалдемократическата партия, защото искат смяна в политиката и канцлер Олаф Шолц", заяви Шолц в партийната централа в Берлин.

Опонентът му от консервативния блок ХДС/ХСС Армин Лашет описа изборите като „извънредна ситуация”, когато победителят още дълго време няма да е ясен. Макар да изрази разочарование от слабия резултат, Лашет обеща:

"Ще направим всичко възможно да съставим кабинет. Германия се нуждае от коалиция на бъдещето, която да модернизира страната ни, да ни гарантира устойчивост както в климата, така и във финансите".

С този коментар Лашет протегна ръка за съставяне на центристка управляваща коалиция с Зелените и либералите.

В първия си коментар председателят на либералната партия Кристиян Линднер изрази предпочитанията си за кабинет, воден от консерваторите. В Германия предстоят дълги коалиционни преговори, вероятно водени паралелно от социалдемократическата партия и от ХДС/ХСС.

Именно от Свободната демократическа партия зависи следващото правителство, но между свободните демократи и Зелените съществуват сериозни различия в климатичната политика.

Генералният секрекар на СвДП Фолкер Висинг ясно изрази предпочитанията си за правителство с канцлер консерватора Армин Лашет и съ Зелените в т.нар. коалиция "Ямайка".

"Германците не искат ляв завой", каза Висинг.

Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингсбайл коментира резултатите като ясна заявка за управление на Олаф Шолц.

Въпреки вероятната загуба и най-слабия резултат в историята християндемократите вероятно ще се опитат да съставят кабинет на политическия център със свободните демократи и Зелените, потвърди Лашет в първото си изявление след края на изборния ден в присъствието на досегашната канцлерка Ангела Меркел в партийната централа.

Според германската конституция Бундестагът избира за канцлер този, който успее да дъбере управляващо мнозинство.

Между тези четири партии ще се реши формулата на следващото правителство в Берлин. Не е изключено Армин Лашет, въпреки че губи изборите, да успее да състави кабинет и да наследи Ангела Меркел като канцлер на Германия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай