Доживотен затвор за Радован Караджич

Издигнаха пред съда в Хага транспарант, сравняващ Караджич с Хитлер

Доживотен затвор за Радован Караджич | StandartNews.com

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи днес присъдата на първия президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор, съобщи сръбската телевизия РТС, цитирана от БТА.

Апелативната камара се съгласи с прокуратурата, че присъдата от 40 години затвор е неадекватна с оглед на тежестта на престъпленията, в които е обвинен Караджич.

Международният остатъчен механизъм се произнесе днес по обжалването на присъдата на Караджич, осъден на първа инстанция на 40 години затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война (1992-1995 г.).

Часове преди произнасянето на окончателната присъдата на оградата пред съда бе разпънат голям плакат, в който Караджич е сравнен с Адолф Хитлер, съобщава телевизията на Република Сръбска.

На плаката, поставен от представители на сдружения на босненски мюсюлмани, пише "Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер - Холокост".

Макар че полицията е настояла плакатът да бъде свален, представителки на сдружение Майки от Сребреница са отказали да го направят. Междувременно полицията се е отказала от искането.

Никой от членовете на семейството на Радован Караджич няма да присъства днес на произнасянето на окончателната му присъда, съобщава електронното издание Сърбия данас. Дъщеря му Соня Караджич-Йовичевич, която е заместник-председателка на парламента на Република Сръбска, няма да се появи в съдебната зала.

Пред съда в Хага; снимки на загинали и изчезнали хора в Босна

Пред съда в Хага; снимки на загинали и изчезнали хора в Босна

Снимка: AP/БТА

По-рано босненският сайт Кликс съобщи, че брат му Лука Караджич, който присъства на произнасянето на присъдата му преди две години, смята отново да отиде в Хага. Този път обаче той не успя да замине по здравословни причини и каза, че ще гледа процеса по телевизията в дома си в Белград.

"Чух се с Радован преди два-три дни. Той се чувства добре, държи се и вярва, че справедливостта е постижима. Той познава най-добре делото си, знае, че е имало много лъжесвидетелства, и затова е оптимист", каза Лука Караджич, като добави, че брат му е убедил всички близки, че този процес ще завърши добре.

Радован Караджич в съдебната зала в Хага

Радован Караджич в съдебната зала в Хага

Снимка: AP/БТА

На произнасянето на присъдата ще присъства посланикът на Босна и Херцеговина в Холандия Мирсада Чолакович. В съдебната зала има място за 99 души, от които 70 са ангажирани за представители на различни посолства.

   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай